Füst Milán:Őszi vadászat

 Füst Milánt,a modern magyar irodalom egyik legnagyobb alakját a Rákosi-féle kommunista diktatúra hosszú ideig elnémította. Csak 1955-ben publikálhatott újra,ekkor jelent meg a Magvető Könyvkiadó gondozásában Őszi vadászat című kisregénye.

A mű középpontjában egy,már a Bibliában is több helyen tárgyalt kérdés áll:mi történik azzal a gyermekkel,aki nem szereti szüleit? Megismerhetjük egy iszonyú módon félresiklott család történetét. Az apa brutális,veri fiát,feleségével nem törődik. Az anya viszont gyógyíthatatlanul szerelmes férjébe. Amúgy a családnak jól megy,a férfi geológus,saját kőbányája van. Mindenki irigyli őt. Csakhát a családi élete...A gyakran megvert kisfiú rájön,hogy apja átveri a munkásait. Ekkor barátkozni kezd a bányászokkal,szentképeket osztogat nekik,ők pedig megkínálják sztrapacskával. A fiú-aki egyébként már felnőttként a történet narrátora- megutálja apját. Ám a férfitól felesége is elfordul. Végül a férfi beteg lesz,becsapott munkásai alaposan megverik,mozogni is alig bír,családja ápolja. 

Néhány év múlva,amikor a fiú már felnőtt,vadászaton vesz részt. Egy vadkant igyekszik becserkészni,mikor a remélt vadkan helyett a bokorból előugrik az apja.Valami geológiai ügyben dolgozik a környéken. A fiú kezében ott a puska. Vajon felébred benne az elfojtott bosszúvágy?Vagy megszületik apa és fiú között a béke?Netán valami más vége lesz a történetnek?

Füst Milán Őszi vadászat című könyvét azoknak ajánljuk,akik a prózairodalomban szeretik a különös,átlagostól eltérő történeteket. Elég sok könyvön vagyok túl,bízvást kijelenthetem:még csak hasonlót sem olvastam soha. Aki nem tudja önálló kötetben megszerezni az Őszi vadászatot,keresse az Advent című könyvet,amely Füst Milán három kisregénýet,köztük az Őszi vadászatot is,tartalmazza. És adja át magát ennek a teljesen egyedi irodalmi élménynek. Nem fogja megbánni.  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása