Huba László:Szenyorok és Szenyoriták.Spanyol tájakon

 Huba László Spanyolországról szóló útikönyve 1972-ben jelent meg. Ez volt az első útikönyv,amely a kommunizmus ideje alatt Magyarországon megjelenhetett-mármint Spanyolországról. Politikai okokból ugyanis (Franco-diktatúra) a Kádár-rendszer igyekezett honfitársainkat távoltartani az Ibériai-félsziget államaitól. 

A Szenyorok és Szenyoriták című könyv voltaképpen mozaikszerű leírása annak,mit is talál érdekesnek egy korabeli magyar utazó Spanyolországban. Megkóstolhatjuk a repülőgépen felszolgált tokajit,s megtudhatjuk,miért nem érdekli a légi utaskísérőt a Földközi-tenger.Ellátogatunk a nagyobb és ismertebb spanyol városokba:Madridba,Barcelonába,Sevillába,Toledóba,Valenciába,ha valakit kihagytam,elnézést kérek. Bejutunk igen nívós múzeumi kiállításokra,ahol Velazquez,Goya és mások képeiben gyönyörködhet a kíváncsi utazó. Még olyan tárlatra is eljutunk,ahol a kiállított aktfestmények modellje,a képekhez képest 70 évvel öregebben,virágot árul. Megismerkedünk a spanyol vendégszeretettel,a különböző udvariassági formulákkal,egyfajta bevezetőt kapunk a spanyol nyelv köznapi használatába. Átutazunk La Mancha tartományon,kulisszatitkokat tudunk meg az író Cervantesről és búsképű lovagjáról,Don Quijote de la Mancháról. 

Kinek ajánljuk Huba László könyvét?Szívem szerint azt mondanám,mindenkinek,aki Spanyolországba utazik. Csakhogy a Szenyorok és Szenyoriták 1972-ben jelent meg,sokminden,ami itt írva vagyon,ma már másképp működik. Irodalmi értéke,könnyed és okos szellemessége miatt azonban mégis azt mondom:érdemes körülnézni az antikváriumokban,hátha...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása