Király György:A magyar ősköltészet

 Érdemes olykor fellapozni régebben kiadott tudományos műveket. Igaz,hogy a legújabb eredmények természetszerűleg nem olvashatók benne,viszont vizsgálódásaik szempontja egészen más,mint a kortárs tudósoké. Ez pedig termékenyítőleg hathat a jelen tudósa számára is.

Király György:A magyar ősköltészet című könyve 1921-ben jelent meg. Amennyire lehetett abban a korban,Szerző igyekezett interdiszciplináris módon közelíteni a témához. Véleménye szerint a honfoglalás időszakában a magyar nép már kulturálisan egységes volt,egy nyelvet beszélt. Volt epikája,lírája és alkalomszerűen előadott drámája. A költészetet hivatásszerű táltosok művelték,de ezek semmiképpen sem voltak sámánok. Király tehát élesen elválasztja táltos és sámán fogalmát,szerepkörét. A magyar ősköltészet formája szerinte hosszú,rímtelen sorokból álló prózavers,amely aztán nyugati hatásra különböző versformákra oszlott.

Milyen kapcsolatban állt a hun költészettel a magyar költészet?Király szerint a magyar-hun rokonsággal és ennek kulturális vetületeivel kapcsolatban csak hipotéziseket szabad felállítani. Szerinte a hun mondavilág maga sem volt egységes,erős keleti gót hatások mutathatók ki benne. A hun erdetetet pedig az Árpád-ház favorizálta-ebből adódóan nem biztos,hogy igaz. 

Részletesen foglalkozik Szerző azzal a magyar tudományosságot azóta is foglalkoztató kérdéssel,hogy volt-e olyan naiv eposzunk,mint a görögöknek az Iliász,vagy a skandinávoknak az Edda. Király György szerint ha maga a nagy eposz nem is íródott le,az eposz alapjaként szolgáló történetek már készen álltak. Ilyen történet pl.a Vereckei-hágón való áttörés,a Zalán-monda vagy éppen a Fehérló története. A könyv legnagyobb értéke a mai kutató számára az ezen mondákhoz fűzött elemzések,észrevételek. Adós maradt viszont Király György az állítólagosan létező drámai alkotások elemzésével,értékelésével. 

A magyar ősköltészet című könyvet a téma iránt részletesebben érdeklődő történészeknek,irodalmároknak,egyszóval:kutatóknak ajánljuk. 

Ethika Tudományterjesztő és Könyvkiadó Rt.,Budapest,1921.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása