Gáspár Margit:Isteni szikra

 Gáspár Margit a 20.századi magyar történelem egyik legérdekesebb figurája. Szeretője a világszerte ismert olasz költőnek,Marinettinek. Aztán belép az olasz fasiszta pártba. A második világháború után pedig Vas Zoltán kommunista vezetőnek a sajtófőnöke-egyesek szerint több is van köztük kollegialis kapcsolatnál...Majd a Színművészeti Főiskola tanára,tanszékvezetője. Érdekes,fordulatos életút.

Az Isteni szikra című monumentális regény 1973-ban jelent meg. Főhőse Talma,a 18-19.századi Franciaország vezető színésze. A francia forradalom napjaiban dúl a terror,jönnek-mennek a rendszerek. Ám a színháznak működnie kell,s Talma ennek áldoz fel mindent.

Egyetért a Bastille lerombolásával éppúgy, mint a jakobinus terrorral. A jakobinus terrorral éppúgy,mint Robespierre-ék kivégzésével. Együtt kaszinózik a thermidori aranyifjakkal,majd hódolatát fejezi ki Bonaparte Napoleon első konzulnak majd Franciaország császárának. Mert az előadásnak mennie kell. Talma ott van a politika színpadán is. Mouet,a súgó,pontosan a nagy színész ellentéte. Mindig a háttérben marad,afféle "bocsánat,hogy élek"-típusú figura. Az Isteni szikra története az ő jelentései alapján készült. Gáspár Margit könyve tehát ál-dokumentumregény a francia forradalom idejéből.

Vajon lehetséges,hogy az egész nem is a francia forradalomról szól?Lehet,hogy Gáspár Margit a magyar színház 20.századi történetét írta meg?Talán arról szólna a tőrténet,hogy az élvonalbeli magyar színész csak játszott,végezte művészi feladatát,miközben Horthy-korszak,Rákosi-korszak és Kádár-korszak süvített el a feje fölött?Lehet,hogy Talma voltaképpen Major Tamás?(Egyesek szerint magára ismert...) De az is lehet,hogy nem is a színház,hanem egy nép történelmi túléléséről szól ez a kitűnő könyv?

Elvégre a cím-Isteni szikra-eredetileg Madách-idézet...

Gáspár Margit:Isteni szikra című könyvét azoknak ajánljuk,akik érdeklődnek a történelem,az irodalom és a színház iránt,és tudnak és akarnak a sorok között olvasni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása