Szilágyi Szabolcs:Varsói krónika 1979-1981

 Szilágyi Szabolcs a Magyar Rádió varsói tudósítója volt,mégpedig Lengyelország történelmének olyan időszakában,amelyet leginkább a forrongás jellemzett.1979-ben sztrájkok robbantak ki,formálisan az ellátás zavarai miatt,valójában az embereknek a "szocialista"vezetésből lett mélyen elegük.

A Varsói krónika című,igényesen és ízlésesen megírt,gazdag tartalmú könyv ebbe a forrongó országba és ebbe az időszakba vezet el bennünket. Megismerhetjük a nagypolitika történései,Gierek majd Kania bukását,Jaruzelski tábornok hatalomra kerülését,a szükségállapot bevezetését,a villanyszerelőből országos jelentőségű politikussá emelkedett Lech Walęsát.De képet kapunk az egyszerű emberek életéről is:látjuk az üzletek előtt kígyózó,kenyérre vágyó hosszú sorokat,a dühö,csalódott időseket,az áramszünet miatt órákig álló gyárakat. Bejutunk a gdanski hajógyárba,ahol kiderül,hogy az egyenlők között is vannak egyenlőbbek,és hogy a lengyel-magyar viszony sem mindig felhőtlen. Megismerjük a varsói ifjúság szórakozóhelyeit,találkozunk világból és rendszerből kiábrándult,olykor kábítószert is fogyasztó fiatalokkal. Látjuk,hogy olykor még a tudósító is rákényszerült a feketézésre,mert kellett a liszt,kellett a cukor. 

Nagyon értékes része a könyvnek a sok-sok lapszemle. A korabeli lengyel sajtó elég bátran és -szocialista országhoz képest-nyíltan írt az országban zajló eseményekről. Ráadásul a Szolidaritás vezetői tisztában voltak azzal,mit is jelent a médiafölény. 

Szilágyi Szabolcs könyve még a magyar rendszerváltás előtt jelent meg. Éppen ezért nem tartalmazza a Jaruzelski-rendszer kritikáját. De nem is várjuk ezt tőle. Ez egy krónika,egy remek Varsói Krónika,daliás időkről.

MTI Kiadója,1986.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása