Hanák Péter:Jászi Oszkár dunai patriotizmusa

 Hanák Péter történész könyve arra keresi a választ,hogyan képzelte el Jászi Oszkár a Duna mentén fekvő országok,népek gazdasági-politikai együttműködését,s ezen elképzelésekből mi valósult meg a gyakorlatban.

A Jászi Oszkár dunai patriotizmusa c.könyv remekül ötvözi az életrajzi és az eszmetörténeti motívumokat. Megtudhatjuk,miként hatott Jászi Oszkár nemzetekről,nemzetiségről vallott gondolkodására a Szatmár megyében töltött gyermekkor,illetve Ady Endréhez fűződő,korán kialakult barátsága. Megismerjük a marxizmussal ismerkedő, ám azt több ponton is megkérdőjelező Jászit. Magyarázatot kapunk arra,miért távolodott el Jászi Oszkár a Szociáldemokrata Párttól,valamint arra,hogy mi vezetett Szabó Ervinnel való eszmei szakításukhoz.

Valóban szét akarta verni Jászi Oszkár az Osztrák-Magyar Monarchiát? Trianon után valóban "körbeudvarolta"az újonnan alakult szomszéd államok vezetőit? Tényleg személyes jó barátságban volt Csehszlovákia vezetőivel,Benessel,Masarykkal?Mi volt az oka annak,hogy Jászi annyira gyűlölte Horthy Miklóst?Tényleg be akarta hívni Magyarországra a román hadsereget? Mit tartalmazott az a három részes cikksorozat,amit Jászi az egyik kis példányszámú román baloldali lapba írt? A mádodik világháború után valóban a kommunisták vezetésével képzelte el a dunai kónföderációt?

Ezekre és még számtalan más kérdésre választ kapunk Hanák Péter kitűnő és meglepő módon őszinte (a könyv 1985-ben jelent meg!) komoly és nagyon fontos történelmi könyvéből. A számtalan legendával leszámoló,történelmi tudásunkat árnyaló művet érdeklődő egyetemistáknak,tanároknak,kutatóknak ajánljuk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása