Sándor Iván:Századvégi történet

 Sándor Iván:Századvégi történet című könyve egyszerre történelmi regény és pszichológiai elemzés. Nagyon magas nívójú,fajsúlyos prózairodalom,amely,annyi más jó magyar könyvhöz hasonlóan,nem kapta meg a kellő figyelmet sem a kritika,sem az üzleti-kiadói szféra részéről. 

A történet a 18.század végén,az 1790-es években játszódik. Főhőse Orczy Ferdinánd testőrhadnagy,snájdig katonatiszt,akit belül gondok özöne emészt. Sokat utazik,látja az ország rossz állapotát,a Habsburg-államapparátus gyengeségét,mindenféle reformtól való irtózását. Tudja,hogy ő maga is eleme a rendszernek,de nem tud javítani a rendszeren. Ráadásul magánélete is válságba jut:szerelme,Clara Krakowska,osztrák főkamarás felesége,egyre önzőbb,zsarnokibb,ráadásul apja belekeveredik a Koszciuszko-féle összeesküvésbe,ami könnyen tönkreteheti Orczy Ferdinánd katonai karrierjét. S hogy még "jókaisabb"legyen a történet,Clara nővére beleszeret Orczyba. Egészen addig,amíg...dehát ez majd kiderül a regényből. 

Sándor Iván művének legnagyobb erénye a környezetábrázolás és a lélektan. A Jókai Mór tollának is bízvást dicsőséget szerző cselekményt időről időre megszakítják hosszabb,Orczy pszichéjét,lelkivilágát vagy éppen a történelmi kort bemutató kisesszék.Hogyan éli meg azt egy férfi,hogy szinte csak férjes asszonyok szeretnek belé?Hol a határa a szerelemben,amelyben semminek nincs határa,szóval,hol a határa a partner iránti türelemnek?Az előkelő nők erkölcstelenebbek,mint az alacsonyabb társadalmi helyzetűek? Miért olyan korlátolt egy állam hivatalnokrétege-s minden állam hivatalnokrétege korlátolt?  Vannak-e a történelemnek törvényszerűségei?Okolható-e a világ azért,mert valaki depressziósnak érzi magát?Egyáltalán:mi a megoldás arra,ha valaki annyira rossznak látja a világot,hogy legszívesebben eldobná magától az életet? Meddig tartható fenn a látszat,eaetünkben az operettkatona látszólag irigylésre méltó figurája? Efféle kérdésekre találnak nagyon eredeti magyarázatot ezek a szövegek.

A Századvégi történet bármelyik magyar század végén játszódhatna. Akár a huszadik század végén is( 1988-ban jelent meg a könyv első kiadása). Egyáltalán nem könnyű irodalmi szöveg. Azoknak az Olvasóknak ajánljuk,akiknek már van némelyes jártassága a történelem és az irodalom területén. Nekik viszont hatalmas élmény lesz. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása