Robert Merle:Két nap az élet

 A második világháborúról szóló irodalmi feldolgozások egyik legnagyszerűbbike Robert Merle:Két nap az élet című regénye. Megjelenése idején szerte a világon,így Magyarországon is,bestseller lett. Nem érdemtelenül.

A színhely Franciaország. A németek folyamatosan veszélyeztetik a behajózni kívánó angol,amerikai,francia csapatokat. De nagyon fontos tudni,hogy Merle nem egy konkrét csata vagy hadművelet történetét írja meg,éppen azért nem,hogy a háború egyetemes szörnyűségét bemutassa. A két nap az élet című könyv igazából bármelyik front bármely csataterén játszódhatna.

 A regény főhőse,Maillat,voltaképpen az író szócsöve. Maillat a háború viharai közepette is szeretné megőrizni emberségét,korrektségét. Megmenti a fáradt közlegényt egy dühös hadnagy pisztolyától. Megpróbálja megmenteni angol bajtársát,Austint,amikor egy német bombázó eltalálja a hajót,amin utaznak. Austin azonban nem mer leugrani a hajóról,mert nem tud úszni. Maillant pártfogásába vesz egy tizenéves lányt,aki gyakorlatilag teljesen védtelenül áll az események sodrában. Amikor két francia katona megerőszakolja a lányt,Maillat lelövi a katonákat. Majd ő maga is futó szerelemre ébred a lány iránt. A végső tanulság mindössze annyi,hogy ott,ahol az ember kivetkőzik önmagából,ott bármi megtörténhet. 

Megjelenése idején-1950-es évek eleje-sokan felháborodással fogadták Robert Merle könyvét. Akadt olyan egyház Franciaországban,amely megtiltotta híveinek a könyv olvasását. Az ok egyszerű:Merle sok esetben egy az egyben adta vissza a katonák társalgási nyelvezetét.Ebben nem volt nehéz dolga,hiszen a Szerző maga is harcolt,sőt,német fogságba is esett. Káromkodások nélkül ugyan-de sok papnak,főleg azoknak,akik még életükben nem láttak háborút,még ez a nyelv is durvának hatott. Ma már persze csak mosolygunk ezen. Manapság már a rajzfilmek nyelvezete is keményebb,mint Merle regényéé.

Kinek ajánljuk a Két nap az élet c.művet?Nemcsak a háborús regények kedvelőinek,hanem mindenkinek,aki szereti az érdekes,izgalmas de humánus történeteket. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása