Václav Klaus:A szabadság hullámvasútján

 Václav Klaus Csehország történetének egyik legkarakterisztikusabb politikusa. 2003-2013.között volt hazája köztársasági elnöke. Nagyon megosztó személyiség,politikusi tevékenysége állandó viták tárgyát képezte. Néha pedig eléggé gyerekesen viselkedett,Chilében úgy írt alá egy megállapodást,hogy közben ellopta a tollat...

A szabadság hullámvasútján című,életrajzi elemeket és általános következtetéseket is tartalmazó könyvében Klaus megpróbálta összefoglalni,mit is gondol hazájáról,Közép-Kelet-Európáról,és úgy általában a nemzetközi politikáról. Nagyon mély,sokrétegű gondolatok ezek,egy ilyen rövid könyvajánlóban nincs is mód részletesen ismertetni a művet. Pusztán a főbb gondolatokat emeljük ki.

1. A demokrácia illetve az azon alapuló világrend sohasem statikus állapotú,folyton mozog,alakul,változik. Ez lehetőséget nyújt minden demokratikus országnak arra,hogy behozza a különböző szférákban adott pillanatban létető lemaradását. De a felül lévő országok sem lehetnek nyugodtak,hiszen a feltörekvők állandóan fenyegetik őket. Ezen logika alapján Kelet-Közép-Európa szerepe,jelentősége is növekedhet.

2. Egy nép történetében a szabadság,a demokrácia foka,mértéke változhat. Minden demokrácia a szabadság hullámvasútján ül. Az emberi jogok érvényesülése sem egy statikus állapot. A demokrácia tehát mind az egyes nemzetek belső életében,mind az egyes nemzetek között folyton változó rendszer.

3. Demokratikus rendszer nem irányíthatja az állampolgárok gondolkodását. Ebből következik,hogy időnként olyan ideológiák is felbukkannak,melyek ütköznek az adott társadalom normáival. S mivel a történelmi emlékezet rövid,megjelenhetnek olyan eszmék is a demokratikus országokban,amelyek a tragikus történelmi múlt alapjai voltak. Mit tehet ilyenkor a társadalom?Türelemmel oktat,felvilágosít,magyaráz. Ez az egyetlen demokratikus lehetőség. 

Vaclav Klaus pontosan látja a Csehország történelmi fejlődését végigkísérő ellentmondásokat. A szabadság hullámvasútján című könyve közérthető nyelven írott,nagyon eredeti gondolatokat is felvető,izgalmas keretekbe ágyazott politikatudományi munka. Ajánljuk mindenkinek,akit érdekel a történelem,a politika,a politikai jogok kérdése,s aki szeretne minél többet megtudni Európa egyik legérdekesebb országáról. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása