Veres Péter:Olvasónapló 1953-1956

 Veres Péter a magyar irodalmi hagyományban úgy él,mint autodidakta népi író,aki realista regényeket és elbeszéléseket írt szegényparasztokról és zsellérekről. Veres Péter a magyar történelmi hagyományban úgy él,mint parasztpárti politikus,aki egy ideig hadügyminiszter volt,aztán a Rákosi-féle kommunista vezetés félreállította. Az Olvasónapló 1953-1956 című könyvből kiderül,hogy mindkettőnél jóval több volt. Gondolkodó volt.

Olyan gondolkodó,aki nem szerette sem a teológiát,sem a filozófiát,szerette viszont a józan észt. Nem tartotta nagyra a politikusokat (ideértve az 1950-es évek gárdáját is),de kereste a történelem általános összefüggéseit. Érdekelte,miért születhetett meg a Római Birodalom bukása után a keresztény Európa. Talán gondolhatnánk áthallásra is...Érdekelte,hogyan maradhatott hatalmon annyi éven át Napóleon. S foglalkoztatta a huszadik századi diktatúrák helyzete,és igen,itt a többes szám azt jelenti,nemcsak a német,de más diktatúrák is érdekelték,bár érthető óvatosságból ezeket nem részletezte.

Elképesztően sokat és értőn olvasott. Nem a kritikus fölényes hozzáértése volt benne,hanem a nagy alkotókat igazán megérteni kívánó kíváncsi Olvasóé. Csak néhány név a palettáról:behatóan tanulmányozta Tolsztoj munkásságát,Dosztojevszkijben a megszállottságával nem tudott azonosulni,a francia irodalom legnagyobb alakjának Balzacot tartotta,Victor Hugoban az ön-mítoszteremtést kifogásolta. Az emberi lélek legnagyobb ismerőjének Ady Endrét és József Attilát tartotta. Móriczot szerinte emberi gyengéi akadályozták abban,hogy világszínvonalú író legyen. Upton Sinclair szerinte túlzottan lefeküdt a várható közõnségelvárásoknak,ezért elvesztette egyéni jellegét. Howard Fast a Spartacus-regényben rosszul ábrázolja a történelmi hátteret.

Veres Péter Olvasónaplójából azt lehet megtanulni mindenekelőtt,hogy miként fogalmazzunk felelős módon véleményt. Itt nincsen sárdobálás,személyeskedés,művészek egymás közti féltékenykedése,itt minden ítélet megalapozott,nem végletes,elgondolkodtató. Minden irodalom-és történelemkedvelő ember számára ajánljuk. Kincs lehet a könyvespolcon.

És most, az ajánló végére,némi megjegyzés:Veres Péter nem utálta Istent,csak az egyházakról nem volt nagy véleménnyel,azokat túl anyagiasnak tartotta. Istennel nem volt baja. 

Szépirodalmi,1986.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása