Botta Gábor:Gyémántvadász Rt.

 A magyar könyvkiadás ( és tegyük hozzá: az irodalom, a magyar olvasóközönség) már régóta keresi Rejtő Jenő méltó utódját. Az írót, akinek a könyveit egyhuzamban végigröhögjük. Évtizedek óta nincs ilyen írónk. Vagy legalábbis nem volt.
Egy könyv alapján persze korai lenne általános következtetést levonni, de azért a Gyémántvadász Rt. elolvasása után bízvást feltehetjük a kérdést: lehet, hogy megvan? Botta Gábor ugyanis nagyszerű könyvet írt, humorában, karakter- és társadalomábrázolásában a legnagyobbakhoz hasonlíthatót. 

A sztori az, hogy adva van négy elképesztő lúzer:Néró, a túlzottan becsületes informatikus, akit megzsarolnak, Zorro, az egykor Monacot is megjárt légtornász, Zéró, valamint Boss, aki nem tanult szervezéselméletet, merthogy hidegburkoló. Ez a négy úriember elhatározza, hogy elrabolja Sobri Jóskának, az egykori betyárvezérnek, gyémántokkal kirakott mellényét. Miután rablásban nincs különösebb rutinjuk, de azért mindenre gondolni akarnak, visznek WC-papírt is a tett színhelyére, hiszen sokat kell gyalogolni a hegyeken át, az pedig megmozgatja a beleket. A rablás terve majdnem zseniális, csakhogy az élet ármádiája közbeszól. A kocsmában két izmos legénnyel akadnak össze, Neró nem kap megfelelő időpontot a szakorvosi rendelőbe, Boss, aki vezetéselméletet sem tanult, véletlenül mindenkinek ugyanazt a feladatot adja, szólni kellene neki, hogy ez így nem jó, szóval, minden közbejön. Vajon sikerül a négy kétbalkezes jóbarátnak megszereznie az áhított mellényt? És ki az az ember, aki távoli vidékről érkezve bekapcsolódik ebbe az elképesztő történetbe? Megtudhatjuk, ha elolvassuk Botta Gábor könyvét, amit ezúttal is szívből ajánlunk mindenkinek. A nevetésen túl még nagyon pörgős is, úgyhogy gyorsakat röhögünk egymás után. A humor minden formája itt van előttünk, a legmagasabb szinten.

Nagyon érdekes a négy rejtői karakteren túl a mai magyar valóságábrázolás. Az emberek olyan magyarosan reménytelenek, ,nincs jövőképük, de ezen jót mulatnak, mert ki tudja, mit hoz a jövő. Az egészségügy nagy áldoztok árán működik, de ne essünk kétségbe, orvos mindig akad, ha drága is. Ha pedig valaki svájcisapkát szeretne visszacserélni a boltban, merthogy nem megfelelő a fiatalos mintázatú fejfedő minősége, akkor aztán készüljön a legrosszabbra...

Publio, 2019.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása