Blake Crouch:Sötét anyag

 A Sötét anyag a 2020-as évek hatalmas bestsellere lehet. Blake Courch igazi tudományos alapokon nyugvó, izgalmas és letehetetlen sci-fit alkotott. Értelemszerűen a sci-fi kedvelőinek ajánljuk a könyvet- elsősorban. Amúgy viszont mindenkinek, mert izgalmas, okos regényről van szó. 


A történet főhőse Jason, aki fizikusként dolgozik, fiatal korában hatalmas jövőt jósoltak neki, de ahogy jött a feleség, a család, a férfi inkább mérsékelte szakai ambícióit. Így sem panaszkodhat:egyetemen tanít, bár közel sem azt a témát, ami igazán kapcsolódik a kutatásaihoz. Egy este egy régi barátja, Ryan, a közeli kocsmába hívja Jasont. Kissé spiccesen elmondja neki, hogy valamiféle vegyületet készített a számára. Hősünk az egészet valami részeges motyogásnak tulajdonítja, és leghőbbb vágya: minél előbb hazamenni. Ahogy a sötétben sétál, feltűnik mögötte egy gésaálarcos alak, és elrabolja. Levetkőzeti, majd valami ismeretlen helyre viszi, ahol egykori kollégája vár rá, aki valami információt akar belőle kicsikarni. Jason azt sem tudja, hol van. Megszökik, vagy hagyják megszökni, egy kórház pszichiátriai részlegén köt ki, ahol az orvos közli vele, hogy nem létezik. Nincs ilyen nevű egyetemi tanár a városban. Jason innen is megszökik, hazamegy, de családjának hűlt helyét találja.Visszatér a dobozba- ez majd kiderül a regényből, hogy micsoda- és pszichológusával sok lehetséges világot jár végig. 
Vagy:
A beszélgetés után Jason hazaindul, szépen megvacsoráznak, ágyba kerülnek, és folytatódik az élet úgy, mintha semmi különös nem történt volna. nincs emberrablás, nincs pszichiátria. 
Vagy:
Jason otthon találja családját, de már egy másik világban. sietnie kell, meg kell mentenie őket. Felesége, aki talán túlzottan is készséges, benne van minden kalandban. Vagy az is lehet, hogy Jadon olyan világba tévedt, ahol ő és nejem még nem is ismerik egymást. 

És még számtalan vagy és vagy, még számtalan elágazás. A mű megértéséhez a kulcsszó: húrelmélet. E szerint az elmélet szerint a lehetséges világok mindegyike létezik ,csak éppen egy másik, általunk nem látható dimenzióban. Jason fiatalkora óta foglalkozik ezzel az elmélettel, és állítólag készített is egy olyan berendezést, melynek segítségével a nem latható világok láthatóvá válnak. 

Blake Courch, azt kell mondjuk, zseniálisat alkotott. A párhuzamos történetek elbeszélésének lehetősége már sok írót megragadott, de az, hogy a húrelmélet gyakorlati megvalósulása ad erre igazi lehetőséget, azt Blake Courch vette észre. Az a fajta tudományos, thrilleres- sci-fis olvasmány, ami emberek millióinak ad lehetőséget arra, hogy a valóság fogalmán, dimenzióin gondolkodjon, mindig is népszerű lesz. Pihentet és gondolkodtat egyszerre. Nagyon jó.

Agave Könyvek. Fordította Farkas Veronika, 2016.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása