Moser Miklós- Pálmai György:A környezetvédelem alapjai

 Moser Miklós és Pálmai György nagyon átfogó és gyakorlatias könyvet írtak a környezetvédelemről. Részletesen tárgyalják az alapfogalmakat, például, hogy mi a környezet, mit nevezünk veszélyes anyagoknak és technológiáknak, mi minősül a magyar és az európai jogszabályi értelmezésben hulladéknak, sugárzásnak, zajnak. Azért fontos ezen alapfogalmak tisztázása, mert gyakran tapasztaljuk, hogy bizonyos politikai erők a maguk aktuális tetszése szerint határozzák meg ezeket a fogalmakat, az objektivitást pedig igencsak háttérbe szorítják. Foglalkozik a Moser-Pálmai szerzőpáros azzal is, hogy mi a környezetvédelem célja. Azt gondolom, ezt a fejezetet minden pedagógusnak, biológusnak nyugodtan ajánlhatjuk, igencsak tanulságos. Különösen ajánljuk a 35. oldalon kezdődő, a fenntartható fejlődésről szóló elemzést- a médiában ezt a fogalmat sokan úgy használják, mint az alsónadrágjukat. A tudományos álláspont azonban világos és egyértelmű.
Már a könyv 2. fejezetében szó esik az urbanizációról, mint a környezetszennyezés egyik forrásáról. Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy a tudományos körökben van vita arról, hogy ennyire egyértelműen a városok tekinthetők-e a környezetszennyezés forrásának. Alternatívaként a falusias életforma általános elterjesztése kínálkozna, dehát nem mehetünk vissza a 19.századba...

Megtudhatjuk, mi az a szabályozókör, s mi a tudomány-technika-gazdaság szabályozóköre. Képet kapunk arról, hogyan befolyásolja a Nap fénye a Föld élővilágát, ökológiai egyensúlyát, s van-e mód a Nap jövőbeli fényességének előrejelzésére, avagy módosítására. sokat megtudhatunk a Föld mágneses teréről, a geokémiai karbonát-szilikát-körforgásról és ennek a környezetvédelemben való jelentőségéről. Nagyon részletesen, már-már biológusoknak szánt mélységben elemzik a Szerzők a Föld életének alapját, a fotoszintézist, meglepődünk, mennyi téves vagy felületes nézet látott már ezzel a jelenséggel kapcsolatban napvilágot. Megismerjük bolygónk gázkörforgását, megtudjuk, mi lesz a sorsa a légkörbe került nitrogénnak, metánnak, képet kapunk a szén-monoxid földi körforgásáról. Érdemes alaposan tanulmányozni a 204. oldalon található táblázatot, amely hazánk agglomerációs zónáit értékeli légszennyezés szempontjából ( nyilván ez egy dinamikusan változó értéksor, ezt a szakembereknek és egyéb érdeklődőknek folyamatosan figyelni kell). Nagyon alaposan,képletek, ábrák és táblázatok egész sorával mutatják be a Szerzők a különböző környezetvédelmi mechanizmusokat: a levegő szűrését, a hulladék kezelését, a zajvédelem hazai szabályozását. Moser Miklós és Pálmai György igazi, magas színvonalú szakkönyvet ad az Olvasó kezébe.

Hogy kiknek ajánljuk ezt a könyvet? Szívem szerint azt mondanám: mindenkinek. Csakhogy kell ám az értő olvasásához némi matematikai, fizikai és kémiai előképzettség. A környezetvédelem alapjai felsőoktatási tankönyv.Ezért aztán fájó szível azt mondom: leginkább a természettudományokkal foglalkozók szívének lesz kedves ez a könyv. A többi érdeklődnek pedig maradnak a népszerűsítő kiadványok. Azok is jók. 

Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2006.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása