Daniel Yergin:A küldetés

A könyv alcíme:Energia, biztonság, és a modern világ újraalkotása
Daniel Yergin a világ egyik vezető energetikai szakembere. A küldetés című könyvében megkísérli bemutatni az energetikán keresztül a világ mai gazdasági- társadalmi-politikai helyzetét. Megmutatja nekünk, hogyan befolyásolta a nemzetközi politikai eseményeket, a társadalom alakulását az energiahelyzet. Azok az eseményeknek, amelyekről a médiában hallunk-olvasunk, nem egyszer az energiakérdés rejlik a hátterében.

Yergin könyve energiahordozók szerint tagolva tárgyalja igen fontos témáját. A hagyományos, fosszilis energiahordozókkal ( olaj, szén) kezdi. Napjainkban divat ezeknek lebecsülése, pedig a világ energiaszükségletének 80 %-a fosszilis energiából áll elő. Megtudhatjuk, hogyan váltak a szén és az olaj a világ vezető energiahordozóvá, megismerhetjük a közel-keleti olajválságoknak az európai és amerikai gazdaságokra gyakorolt hatását. Számomra megdöbbentő volt, milyen erős mértékben változott az utóbbi 40 évben a kőolaj ára, s hogy voltak időszakok, amikor a világ legnagyobb olajvállalatai már-már fel akarták adni tevékenységüket. Szerző részletesen tárgyalja az olyan " olajállamok" utóbbi 40 évének történetét, mint pl. Venezuela, mely sikerországból, bezzeg-országból mára segítségre szoruló állammá vált. Megismerhetjük az iraki háború energetikai vonatkozásait, Yergin cáfolja azt a közkeletű nézetet, miszerint semmi egyéb célja nem volt az iraki háborúnak, csak az olaj.

Nagyon sokat olvashatunk a könyvben az egyes energiaszolgáltató cégekről. Megismerkedhetünk az Enron, a BP, a Shell és sok más olajvállalat kulisszatitkaival. Ezeket a szövegrészeket, fejezeteket minden közgazdásznak ajánljuk, nagyon ritka, hogy vállalatvezetők szűk körben elhangzó megnyilvánulásairól ilyen részletességgel olvashassunk. Mindazonáltal Yergin nem teszi szenzációhajhásszá könyvét, nem abba az irányba vezeti Olvasóit, hogy pletykákat és magánéleti epizódokat hordjon össze. Az idézetek kizárólag szakmai relevanciával bírnak. 

Hangsúlyozott szerepet kap A küldetés című könyvben a zöldforradalmak, a megújuló energiák kérdésköre. Yergin nem hallgatja el az ezekkel kapcsolatos nehézségeket, például a hatalmas helyigényt, a szélturbinák zaját, a hulladékképződést, az élővilág pusztulását ( részletes adatokat közöl arra vonatkozólag, hány madarat csaptak agyon Németországban és az USA-ban a hirtelen a földből kinőtt szélturbinák). Hogy Yergin hagyományos vagy megújuló- párti-e? Is-is, leginkább realistának mondanám. Tudja, hogy a megújuló energiák kérdésköre napjainkban óriási politikai csatározások tárgya, de nem foglal állást sem az igenlők, sem a tagadók mellett sem. Inkább leírja, hogy helyezett 1955-ben Eisenhower elnök napelemeket a Fehér Ház tetejére, illetve hogyan lett a világ elsőszámú napelemgyártója Németország helyett Kína. 

Aki fizikával, környezetvédelemmel, energetikával foglalkozik, azok számára A küldetés szinte kötelező olvasmány. Érthető nyelvezete, holisztikus szemlélete magasan kiemeli ezt a könyvet az utóbbi években megjelent hasonló témájú művek közül. Kitűnő alkotás, ajánljuk mindenkinek. 

Magyarországon kiadja az Antall József Tudásközpont,2019, fordította Kiss Marcell, 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása