Odd Arne Westad:Nyughatatlan birodalom

 Odd Arne Westad novég történész Nyughatatlan birodalom című könyve Kína nemzetközi kapcsllatainak történetéről szól. Kifejezetten történészeknek és sinológusoknak- illetve értelemszerűen: az adott területen tevékenykedő egyetemi- főiskolai hallgatóknak ajánljuk. 

Westad hatalmas történelmi áttekintését a 18.századdal kezdi. A Csing-birodalom uralkodói közül különösen Kang-hszi és Csien-lung külpolitikájával foglalkozik. Rslzetesen tárgyalja a sinocentrikus világkép hanyatlását, szól azt egyre gyakoribbá váló hivatalos és üzleti célú külföldi utazásokról, a térképészet fejlődéséről- amely tudomány Kínában is erőteljesen összeforrt a politikával-, de rámutat arra is, hogy a Mennyei Birodalomban egyre gyakoribbá váló belső felkeléseknek nagyon gyakran a külöföldhöz való viszony különbözősége az oka. Szerző részletesen, számos új, a hagyományos európai történetírásban ismeretlen adalékot felhasználva ismerteteti a 19.század első felének-közepének történésit, például a Fehér lótusz- felkelést, az európai nagyhatalmak megjelenését, meggyőzően megvilágítja az ópiumháborúk gazdaság- és társadalomtörténeti hátterét. 

Hosszasan foglalkozik a kínai történelem két meghatározó eseménysorozatával: a Tajping- és boxerfelkeléssel, utóbbit elsősorban az országban tartózkodó külföldi msszionáriusok elleni akciósorozatként értékeli. Kiemeli a kínai Kelet óriási 19.századi fejlődését, Sanghaj és a többi város elképesztő léptékű és mértékű urbanizációját. Aprólékosan elemzi az 1910-es évek változásait, a Szun Jat-szen féle felkelést, ezzel kapcsolatban a diákságnak a Nyugathoz és Amerikához való viszonyát. Szól arról az etnikai alapú megkülönböztetésről, mely ebben az időben a kínai lakosságot saját házájában érte, pl. nem látogathattak bizonyos klubokat, iskolákat, stb. Az Amerikába való kínai kivándorlást felemás sikerkénr értékeli: szerinte a kivándorlók nagy része alsó kispolgári egzisztenciát épített ki, mások inkább hazatértek, és kevesen voltak, akik megcsinálták szerencséjüket. 

Nagyon fontos csomópontja, máig meghatározó elem a kínai történelemnek a maoizmus: Mao Ce-tung uralma bezárkózást, a szovjetekkel való esztelen versenyt, óriási gazdasági válságokat, éhínségeket hozott, Kína lemaradt a világtól. Ezt a lemaradást a Teng Hsziao-ping-féle kurzus idején iegyekezett behozni, de ez a törekvés még Kínán belül sem okozott egyöntetű lelkesedést. Westad szól arról a kettősségről, mely a kínaiaknak az USA-hoz való viszonyát vezérli: elismerik, sőt, példának tekintik az amerikai technikai előrehaladást, szívesen használják az amerikai termékeket, azt azonban már rossz néven veszik, ha valamely nyugati hatalom, vagy éppen az ENSZ, az emberi jogok érvényesülését kéri számon Kínán. 

Nagyon értékes történetírói módszert alkalmaz Westad akkor, mikor egyenként áttekinti a kínaiaknak a környező országokhoz való viszonyát. Nagyon sok értékes, hazánkban eddig ismeretlen aspektusát ismerjük meg a kínai-indiai, a kínai- japán, vagy éppen a kínai- koreai viszonynak. Nagyon meglepett, hogy a kínaiak eleinte mennyire csodálták a gazdasági csodaállamnak is tekintett Szingapúrt. Vagy éppen elgondolkodtatja az embert Kínának Indonéziához, ehhez a több, mint 200 millió lakosú országhoz való viszonya. A Nyughatatlan birodalom című könyv eurocentrikus történetszemléletünket más perspektívába helyezi, kicsit megtanuljuk a világot egy ázsiai szemével látni. Nagyon sokat gazdagít rajtunk ez a könyv, minden érdeklődő jelenlegi és jövendő szakembernek szívből ajánljuk. 

Fordatotta Kiss Marcell. Antall József Tudásközpont, 2020.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása