Jordan Belfort:A Wall Street farkasának értékesítési módszere

 Jordan Belfort, akiről a Wall Street farkasa c. film főszereplőjét mintázták, olyan könyvet írt, melyet szerintünk minden vállalkozónak el kell olvasnia. Sőt, egy lépéssel tovább mehetünk: mindenkinek el kell olvasnia. Hiszen mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy el kelljen adni valamit: tanárként, szülőként, lelkészként, edzőként és sok más foglalkozásban és magánéleti helyzetben kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy meg kell győznünk a másikat a magunk igazáról. Ebben segít Belfort könyve, A Wall Street farkasának értékesítési módszere. 

Nagyon röviden összefoglalva, a módszer ( az úgynevezett egyenesvonalú értékesítés) lényege abban áll, hogy egy hármas bizalmi skálán megpróbálunk minél magasabb pontszámot elérni. Hogy milyen szempontokat vesz tekintetbe ez a bizalmi skála, azt itt az ajánlóban nem áruljuk el, a könyv elolvasása után megtudhatjuk. Persze, szó esik a könyvben a hagyományos sales tevékenység minden összetevőjéről és kellékéről: az ügyfélmenedzselésről, a testbeszédről(férfiak és nők számára), az üzleties öltözködésről, a megfelelően figyelemfelkeltő és bizalomébresztő bemutatkozásról, a kifogáskezelésről, az előre megírt szövegekről. Belfort stratégiája tehát a szakma meglévő elemeit felhasználva módosít, nem arra vállalkozik, hogy kiforgatja a szakmát a tengelyéből. Nem forradalmár: radikális reformer. Szót ejt az értékesítési szakma etikai oldaláról is, mindvégig az etikus magatartásra buzdít. 

Bármely üzletágban dolgozzon az ember (tőzsde, biztosítás, egyéb pénzügyi területek, ingatlan, autókereskedés, szellemi termék értékesítése stb.), Belfort módszere mindegyikben működik. A könyv nyelvezete közérthető, nincs tele üzleti-közgazdasági szakzsargonnal, bármely jelenbeli és jövendő értékesítési munkatárs számára emészthető. Nagyon sok a konkrét példa, esettanulmány ( és igen, negatív példák is, ellentétben a legtöbb értékesítéssel foglalkozó könyvvel). A stílus olyan, mint amit Wall Street farkasától elvárunk: kemény, lendületes, sodró. Ezt a könyvet nem lehet letenni. Mindenkinek ajánljuk, akinek az élet bármely területén van bármilyen ambíciója. És kinek nincs?

Fordította Pétersz Tamás.HVG Könyvek, 2018.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása