Sarah A.Denzil:A néma gyermek

 Sarah Denzil könyve igazi, hamisítatlan angolszász thriller, kellemesen borzongató, az élet sötétebb oldalát hűen bemutató. A néma gyermek az ember kiszolgáltatottságát érzékelteti egy nagyon kegyetlen, kemény történeten keresztül. 

Emma egy kis dél-angol faluban él, ahol mindenki ismer mindenkit. Hatéves fia, Aiden, éppen most ment iskolába, kissé nyughatatlan, de azért jó gyerek. Egy nap a települést kettészelő patak kiárad. Aiden pedig eltűnik, a holtteste sem kerül elő. Kis, piros kabátját találják meg. A hivatalos magyarázat így szól: Aiden, kíváncsi természetű fiú lévén, kiosont az iskolából, hogy megnézze milyen az árvíz, és véletlenül beleesett a vízbe. 
Eltelik tíz év, Emma második férjével él, babát vár. Egyszer csak csörög a telefon, Stevenson felügyelő az. Aiden megkerült, egy szál farmerben bolyongott az út szélén. Most tizenhat éves, visszamaradt a fejlődésben, és egyetlen szót sem szól. Emma és Jake azonnal rohannak, hogy lássák a fiút. Az orvos szerint egy az elmúlt tíz évben egy aberrált személy tartotta fogva Aident, és mindenféle rondaságot művelt vele. Megjelenik a színen Aiden apja, Rob is. Jake és Rob azonnal féltékenyek lesznek. Elkeserítő a helyzet. Jake és Emma hazaviszik magukhoz a fiút, de megállapodnak abban, hogy Rob is résztvesz a gyermek nevelésében, illetve hát vissza-nevelésében.
Emma élete pokollá válik. A sajtó mindent kiderít róla, rossz anyának állítja be, ráadásul folyton a házuk körül leskelődik egy-egy riporter. A két férfival sincs könnyű dolga. Rob mindenáron fel akarja újítani zátonyra futott házasságát Emmával, számára a gyerek csak eszköz. Jake viszont szívesen megszabadulna Aidentől, bedugná egy intézetbe, hiszen Emma az ő gyermekével várandós, félti Aidentől a babát. Emma legjobb barátnője elárulja őt, pénzért terjeszt róla hazug történeteket. Szóval, az élet megy a maga kerékvágásában, Aiden egyre zárkózottabb, erőszakos is.
Ekkor Emma rájön valamire, s ez alapjaiban változtatja meg az egész történetet. Hogy tudniillik csak olyan személy követhette el a tettet, akit ismer...

A néma gyermek a 21.század bestsellere. Markánsan tükrözi vissza egész világunkat, ahol is mindenkinek megvannak a maga gazemberségei, s ahol oly sokszor változnánk mi is néma gyermekké...Sarah A.Danzil könyvét a thriller műfaj rajongóinak ajánljuk.

Fordította Benedek Dorottya. Könyvmolyképző Kiadó, Szeged,2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása