Erle Stanley Gardner:A kölcsönkért lány esete

 Erle Stanley Gardner az amerikai krimi egyik nagymestere,a 20.század egyik leghíresebb bűnügyi írója.A kölcsönkért lány esete c.könyvének főhőse -a Gardnertől megszokott módon-Perry Mason ügyvéd,akinek két segítőtársa Paul Drake magánnyomozó és Dell Street,a bájos és eszes titkárnő. 

Részlet a cselekményből:Perry Mason és Della Street éppen hazafelé autóznak,amikor valami különöset vesznek észre az utcán. Minden második utcasarok előtt egy barna hajú,elegáns szőrmét viselő lány áll. Mason természetes kíváncsisága felébred. Szóba elegyednek egy Cora nevű lánnyal,aki elmondja,hogy ők nagyrészt kezdő színésznők,és újsághirdetésben jelentkeztek erre a furcsa állásra. Miközben beszélgetnek,megérkezik az állítólagos összekötő,és tíz dollárt átnyújtva,megköszöni a lány munkáját. Hines azt állítja,őt is hirdetésben toborozták,csak annyi a dolga,hogy átadja főnöke üzenetét.

Masonnek gyanús lesz a dolog. Gyanúja csak fokozódik,mikor másnap az irodájában megjelenik Adele néni,aki afféle pótmamája Corának és barátnőjének,és elmondja:szerinte itt valami gyilkossági ügy áll a háttérben. Szerinte Hines találta ki az egészet,hogy megölje a feleségét,és a lányok azért kellettek,mert hasonlítanak a meggyilkolt asszonyra. Mason megbízza Drake-et,nézzen utána az ügynek. Kiderül,hogy egy durva válóper kellős közepébe csöppentek,ahol is a férj agresszív és féltékeny-de a feleség sem az a kedves,ártatlan asszonyka,akinek szereti beállítani magát. Aztán gyilkosság történik:Hinest,az összekötőt,holtan találják egy kis lakás nappalijának kanapéján,egy harminckettes pisztoly ütötte lyukkal a homlokán....És minő véletlen:Adele néninek is harminckettes pisztolya van. Ráadásul megtalálják nála Hines pénztárcáját,benne háromezer dollárral. Az államügyész helyettese pedig nagyon megharagszik Masonre.

Eddig a cselekményrészlet. Hogy mi jellemzi a könyv stílusát?Lüktetés,dinamika,rengeteg fordulat. A kölcsönkért lány esete igazi amerikai krimi,lényegretörő,nagyvárosi. Hogy egy kis segítséget is nyújtsunk a megfejtéshez:aki eljutott kb. a könyv feléig,gondolkodjon el azon,miféle bizonyítékokra alapozták a gyilkosság időpontjának megállapítását. Meg azon is,hogyha hátulról látunk valakit,amint behajol egy szemétkukába,látjuk-e a kezét....

Európa Kiadó,1970.Fordította Katona Tamás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása