Nicholas A.Christakis-James H. Fowler: Kapcsolatok hálójában

 A könyv alcíme:Mire képesek a közösségi hálózatok és hogyan alakítják sorsunkat?
Aki csak a könyv címét olvassa el,azt gondolhatja, hogy itt egy újabb mű az internetről. Pedig a Christakis-Fowler szerzőpáros Kapcsolatok hálójában című könyve jóval nagyobb feladatra vállalkozott, mint az internet és a közösségi portálok elemzése: ők az emberi kapcsolatokat térképezik fel, egészében. Éppen ezért ez a nagyszerű könyv holisztikus szemléletű, sokmindenről szól. könyvajánlónkban ezekből csak néhány, recenzens szerint markáns gondolatot emelnénk ki, illetve kommentálnánk. 

Jómagam, s szerintem vagyunk így sokan ezzel, nem ismertem a diadikus és a hiperdiadikus terjedés fogalmait. A diadikus terjedés az, amikor az én érzelmeim hatással vannak barátaimra, munkatársaimra, közvetlen ismerősemire. A hiperdiadikus terjedsé az, amikor az én érzelmeim hatással vannak nemcsak barátaimra, de az ő barátaira is. A jó közösségimédia-kampányok erre a hiperdiadikus terjedésre alapoznak. De az offline világban is számtalan módon jelen van a hiperdiadikus terjedés:politikai mozgalmak, vallási szekták előszeretettel használják céljaik népszerűsítése érdekében ezt a szociálpszichológiai jelenséget. Christakis és Fowler be is mutat olyan eseteket, amikor politikai kampányokban a jelölt ( mások mellett Barack Obama) erre alapozott, és nyert. 

Nagyon örülök neki, hogy a két Szerző egész fejezetet szentel a magány témájának. Napjaink újramaányosodó, elidenegedő világában fontos lenne, hogy megértsük, hogy barátkozni kell. Akár a neten, akár a bevásárlóközpontban vagy a szomszédságban, de mindenképpen szükségünk van barátokra. Ez a téma ebben a könyvben jóval nagyobb terjedelmet és tartalmi mélységet érdemelt volna, mert elképesztően veszélyes életet él, aki magányos. 

Tömegszuggesztió. Nagyon sok olyan eset szerepel a könyvben, amikor is emberek, kapcsolati hálójuk hatására, valamilyen negatív érzést, magatartásformát vettek át, vagy valamilyen téves jelenségben kezdtek hinni. Ide tartozik az iskola, ahol több százan éreztek furcsa szagot, lettek rosszul, ájultak el. A számomra legelképesztőbb az 1944.évi eset, amikor egy kisváros lakói komolyan elhitték, hogy egy rémes ember vagy emberek az ablakon át altatósprayt fújnak a lakásokba. Önkéntes különítmények alakultak, hogy kiderítsék, ki lehet ez a gonosztevő. Ahogy teltek-múltak a hetek, egyre többen érezték úgy, hogy valaki altatósprayt fújt be az ablakukon át, ettől ők teljesen váratlanul elaludtak.Végül a helyi seriffben volt annyi józanság, hogy feloszlatta a különítményeket, nehogy lelőjenek valaki ártatlant. 
Recenzensnek erre az a magyarázata, hogy a második világháború idején jártak. Akkoriban kezdték el ezeket a furcsa csodafegyvereket gyártani, és gondolom, az emberek amúgy is feszültek voltak Európában és a Csendes-óceánon harcoló rokonaik miatt. Ilyen légkörben könnyen terjednek az összeesküvés-elméletek. 
Sajons, persze, vannak modern tömegszuggesztiók is, ilyen pl. a járványos öngyilkosság. A Szerzők hiteles kimutatásokat közölnek arról, hogy tinédzserek körében igenis létezik a jelenség. Ha X öngyilkos lesz, barátai, ismerősei között is lábra kap ez a " viselkedésforma". Az USA-ban ez elen úgy küzdenek, hogy speciális, pszichológusok által kidolgozott szövegfomulákkal - melyeket megtanítanak a tanároknak, közelezővé tesznek a médiának- kell közlni az ilyen haláleseteket. Ez nem rossz ötlet, és Szerzők szerint statisztikailag kimutathatóan működik, mióta ezeket a szövegeket használják, érezhetően csökken az öngyilkosságok száma. 

Amikor ez a könyv született, a közösségi portálok elterjedtsége, még nem állt a mai szinten. Éppen ezért lesznek Olvasók ,akik a könyv utolsó két fejezetét már elavultnak találják. Persze, ez nem ilyen egyszerű. Az itt megfogalmazott állítások, vélemények ugyan elmúltak már tízévesek, viszont változatlanul igazak. Kiállták az idő próbáját, ahogy szkás mondani. Bevezetésképpen tehát ezeket a fejezeteket is lehet használni, nyilván, akit mélyebben érdekel a téma, annak mára egész könyvtárnyi szakirodalom és internetes oldal áll rendekezésére a mélyebb tájékozódáshoz. 
A Kapcsolatok hálójában című könyvet előszeretettel ajánljuk pszichológusoknak ( szerény véleményem szerint számukra alapmű), pedagógusoknak, kommunikációs szakembereknek. Christakis és Fowler lenyűgöző, Magyarországon ismeretlen eseteket vesznek górcső alá. Modern szemléletű, közérthető nyelvezetű könyv. Jó olvasni. 

Fordították Rohonyi András és Rozsnyói Pál. Typotex, Budapest,2010.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása