Lányi András:Bevezetés az ökofilozófiába

 Akit érdekel az ökofilozófia, az ökopolitika- mélyebben a napi pártpolitikai megközelítésnél- az ezzel a könyvvel kezdje! Lányi András mesterien összefoglalja, mint értünk a 21. században ökofilozófián, ökológián, ökopolitikán, kik azok a ökológusok, s mi az álláspontjuk egyes kérdésekben. Ahogy azt már sejteni lehet, a mozgalom- ha annak nevezzük- nem minden kérdésben egységes. 
Megtudhatjuk, hogyan alakult ki Európában az ökológiai szemlélet, kik azok a környezetvédők, mi a különbség állatvédő és természetvédő között, lehet-e holisztikus szemlélettel közelíteni a környezetvédelemhez. Lányi András részletesen foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy miért vált visszafordíthatatlanná a bolygónkat sajnos egyre inkább eluraló környezeti katasztrófa. Szerző szerint azért, mert a fejlett világ liberális alapon álló elitjei egyfolytában a gazdasági növekedést tartották szem előtt. Holott véges erőforrásból nem lehet a végtelenségig növekedni. Lányi szerint a folyamatos növekedésalapú, mesterségesen generált szükségletekből kiinduló gazdasági rendszert fel kell váltania egy, a valódi szükségleteket kielégítő ökonómiai rendszernek, amely mindenki számára biztosít tiszta levegőt, tiszta ivóvizet. Eltűnődhetünk azon, hogy fejlődésalapú gondolkodásunk helyes-e. SSzerző szerint nem, mert fokozza az egyenlőtlenséget.. Egy tizenkilencedik századi ember, ha feltámadna és végigtekintene korunk vvilágállapotán, vajon fejlettnek tartana egy olyan világot, melyben bizonyos térségek lakói állandó nyomorban élnek a városok szélén? 

Szerintem mindenkit érdekelnek a környezetvédők( Lányi nem feltétlenül szereti ezt a kifejezést, hiszen elválasztja embert a természettől) politikai megnyilvánulásai. Kik azok a zöldek, miért pont Nyugat-Európában kerültek be a politika fősodrába, milyen eredményeket értek el vagy éppen nem értek el. Baloldaliak a zöldek? Lányi szerint eredendően nem, mégis, a globális tőke elleni harc miatt egy platformra kerültek bizonyos szociálemokrata mozgalmakkal, pártokkal. Ezért aztán ma mindenki baloldalinak tartja a zöldeket, sőt, jobboldalon már nem is illik környezeti kérdésekkel foglalkozni, ez olykor egészen a globális éghajlatváltozás tagadásáig fajul. Azzal viszont, hogy a zöld pártok més mozgalmak balra sodródtak- sodorta őket a fősodratú média, nehezen tudják kivitelezni eredeti elképzelésüket, a globális tőke, a fogyasztói társadalom elleni harcot. A szociáldemokrata többségű baloldal ugyanis pontosan a jelenlegi rendszeren belül gondolkozik- tegyük hozzá:Magyarországon és egyéb kelet-közép-európai országokban különösen-, ezért aztán nem igazán lehet mozgósítani őket a főbűnösök elleni küzdelemre. 

Lányi András könyve nagyon őszinte. Nem hallgatja el azokat a hiányosságokat illetve túlzásokat sem, amelyek a zöldeket az elmúltévtizedekben jellemezték, illetve olykor ma is jellemzik. Ugyanakkor összességében mégis pozitív képet fest az egész ügyről. A Bevzetés a ökofilozófiába szellemileg mozgósító, szemnyitogató könyv. Olyanok érdeklődését is kitágítja, akiknek szellemi életében ez a téma valahogy úgy " nem volt benne". Ajánljuk tehát minden Kedves Látogatónknak, Olvasónknak ezt a remek, összefoglaló és egyben indító jellegű könyvet. Akit a téma részletesebben is érdekel, igencsak releváns szakirodalmi hivatkozásokat talál a könyvlapok alján. Jó kalandozást! 

L'Harmattan Kiadó- Könyvpont Kiadó, Budapest, 2020.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása