Isaac Asimov:Azazel

 Isaac Asimov, a science fiction műfajának egyik legnagyobb alkotója, ezúttal egy rokon területre, a fantasy műfajába kirándulást. Méghozzá úgy, hogy a fantasy hagyományos "sablonjait" szatirikus módon, a klasszikus angol humorral vegyítve tálalja a Kedves Olvasó elé. Az eredmény pedig egy igazi irodalmi ínyencfalat. 
Azazel. A legtöbben a démonokat nagy, mindent elsöprő lényeknek képzeljük. Asimov könyvében Azazel egy két centiméter nagyságú démon, akit egy George nevű barát hurcol a zsebében. Azazel aztán mindenféle csodákat tesz, teljesíti a legvadabb kívánságokat is- csak éppen nem úgy, mint ahogyan az ember elképzeli. Minden furcsa csodatett egy-egy remek Asimov-novella. 
Például a béna kosárlabdázót( akibe természetesen szerelmes egy rajongója, mert Amerikában még a béna kosaroknak is vannak hölgyrajongóik) megtanítja rendesen dobni, csakhogy arról elfelejtkezik, hogy csak az egyik kosárra dobjon pontot az illető. Így aztán szegény Leander fiú, önkívületi állapotban, hol erre, hol arra a kosárra dob pontot, ettől az edző és a közönség megőrül,a szerelem pedig elpártol tőle. 
A közismerten gyenge,kornyikáló énekesnő pedig új hangot kap egy hangverseny kedvvéért, de csak egyetlen estére. Utána ugyanolyan középszerű, kornyikáló, mindenki által szánt énekesnővé válik, mint előtte volt. Sőt, meg sem tud szólalni. 
Egy lány szeretne egy élettel teli, mosolygós képet a barátjáról. Azazel készít neki. A nevezett fiatalember, Kevin, mintha megszólalna, olyan élethű. Csakhogy az ehhez szükséges energiát éppen Kevinből vonták ki. Tehát, még egyszer: Kevinből vonták ki azt az energiát, amely ahhoz kellett, hogy Kevinről egy életerős, dinamikus fénykép készüljön. Így azután a valódi,hús-vér Kevin fáradt, kimerült, és ideges, lobbanékony lett. 
Egy középkorú úriember, bizonyos Menander, vonzza a balszerencsét. Ahol ő megjelenik, elromlik az időjárás, esni kezd az eső vagy a hó. Amibe ő belefog, az biztoan tönkremegy. Ha szurkol egy csapatnak, az biztosan veszít. Azazel segít neki. Csakhogy van egy kivétel: a számítógépekre nincs hatással Azazel démoni ereje. Amikor Menander bemegy a bankjába, leállnak a computerek. Így azután a derék úriember egyre kevésbé tud boldogulni az életben, hiszen egyre több és több területen van jelen a számítógép...

Mi a tanulság? Ha csodára vágysz, ne démonoktól kérd! 

Kinek ajánljuk Asimov különleges könyvét? Hát, leginkább Asimov rajongóinak, de előre felhívjuk a figyelmet: az Azazel más, mint Asimov legtöbb könyve. Könnyedebb, humorosabb, nélkülözi a filozofikus mélységeket. Ezért aztán azoknak is szívből ajánljuk ezt a könyvet, akik egy könnyed, szórakoztató olvasmányra vágynak, mondjuk, vonaton. Nem fognak unatkozni, az biztos. 

Fordította: Bagi Gábor et al.
Kiadja: Metropolis Media Group Kft, 2014.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása