Ed McBain:A heccelődő

 Ed McBain a huszadik századi amerikai bűnügyi irodalom egyik legnépszerűbb alkotója. Hőse,Steve Carella nyomozó,igazi nagyvárosi zsaru. A McBain-krimik pedig azért lettek igazi bestsellerek,mert ötvözik az amerikai,"kemény"típusú krimit a klasszikus angol,logikán és következtetésen alapuló bűnügyi történettel.

A heccelődő című krimi azzal indul,hogy kiskereskedők tesznek panaszt a rendőrségen amiatt,mert valaki telefonon fenyegeti őket:ha április 30-ig nem hagyják el a boltot,megölik őket. A zsaruk kezdetben rossz viccnek gondolják az egészet,ám rájönnek,hogy talán többről van szó. A kis üzletek szomszédságában ugyanis minden esetben bankok és komoly ékszerüzletek találhatók. A nyomozók arra következtetnek,hogy az egyik üzletből akarnak alagutat fúrni valamelyik bank felé. De melyik az igazi célpont?

Közben Carella nyomozó gyilkossági ügyet kap. Egy hatvanhat éves,majdnem teljesen meztelen férfit közvetlen közelről,sörétes puskával lelőnek. A férfi lábán olyan cipő van,amit a tengerészetnél hordanak. Hamarosan kiderül,hogy az áldozat neve John Smith,igen,ez a valódi neve,és-bár egy nála harminc évvel fiatalabb szeretőjénél lakott,saját lakást tartott fenn egy igencsak előkelő,portaszolgálattal is rendelkező bérházban. Carella éppen átkutatja a férfi lakását,amikor váratlan problémával szembesül...

Aztán megismerkedünk egy ötvenes-hatvanas úriemberekből álló baráti társasággal. Főnökük,a Süket,már ült börtönben mint ahogy a másik három tag is. Két és fél millió dollárt akarnak zsákmányolni és valami fagylaltoskocsik ellopásáról,meg a nyári kompmenetrendről beszélgetnek. Valami nagyon komoly dolog készül.

Eddig a spoiler,elvégre krimiről van szó,hagyjunk meg valami izgalmat a Heccelődő olvasóinak is...Kiemelném még McBain könyvéből az irodalmiságot és a humort. Gyönyörű a könyv elején a beköszöntő tavasz leírása,hatalmas arcok a mellékszereplők(például a jelmezkölcsönző vagy éppen a bosszúból dupla nevet kapó Meyer Meyer nyomozó,de említhetjük itt a folyton Sherlock Holmes-történeteket olvasó nyomozó kollégát is, sőt, irodalomtudományos nyelven szólva az egész regény egy Conan Doyle- történet parafrázisa),szóval,ez egy színvonalas,igényes bestseller.

Kinek ajánljuk A heccelődőt?Mindenkinek,aki szereti a minőségi krimit,az akciódús olvasmányokat,és aki szívesen bepillant egy múlt századi amerikai nagyváros életébe. Jó olvasást kívánunk!

Magvető,1977. Fordította Szíjgyártó László.
Ez a Kiadó weboldala, de itt már biztosan nem található meg A heccelődő c. könyv, inkább antikváriumokban érdemes kutakodni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása