Tilesch György-Omar Hatamleh:Mesterség és intelligencia

 Tilesch György és Omar Hatamleh kitűnő könyvének témáját alapjában véve két téma köré csoportosíthatjuk:
- Hogyan alakítja át a jelenben és jövőben a mesterséges intelligencia az egyes szakmákat?
- Milyen lépéseket kell tennünk azért, hogy a jövőben elkészülő általános mesterséges intelligencia jóindulatú maradjon? Magyarán: Az MI- kutatás etikájáról is részletesen olvashatunk a Mesterség és intelligencia c. könyvben. Nem akárkinek a tollából: Tilesch György ugyanis a legmagasabb szinten foglalkozott ezzel a témával. A PHI Institute for Augmented Intelligence elnökeként a Fehér Ház, a Microsoft és még jó néhány más szervezet igénybe vette tanácsait. Omar Hatamleh pedig hosszú évek óta a NASA egyik vezető űrkutatója.

Megtudhatjuk, milyen tpíusai is vannak a mesterséges intelligenciának (MI), mit jelet a szűk és mit az általános MI. Megismerjük néhány mesterség, pl.
- oktatás
- építőipar
-szállítmányozás,logisztika
- egészségipar
-kreatív ipar:művészetek,reklámipar
-divatipar
egymáshoz való kapcsolódását, illetve a jövőbeni kilátásokat. Különösen az oktatás terén jósolnak nagy jövőt az MI-technológiáknak a Szerzők.

Nagyon érdekesnek találtam a 150. oldalon feltett kérdést: lehet-e egy általános mesterséges intelligencia semleges? Semleges erkölcsi, etikai értelemben, és a szónak minden értelmében. Szerzők úgy találják, hogy nem, mert egy önmagától tanuló, önmagát fejlesztő struktúra soha nem lehet semleges. Laikusként azt gondolom, hogy igaza van a Szerzőknek, ez az igazság viszont újabb kérdéseket vet fel: hogyan lehet megőrizni a demokráciát egy nem semleges mesterséges intelligencia mellett, aki/ami mindent tud nemcsak a politikusokról, de a választókról is.

Szó esik a könyvben az MI gazdasági hatásairól. Egészséges-e az a tendencia- teszik fel a kérdést a Szerzők- hogy néhány MI-val foglalkozó startup vállalkozás azonnal unikornissá válik? Mintha kételyekkel vegyes " nem"-et olvasnék ki a sorok közül. Az sem mindegy, hogy a világ vezető hatalmai- USA, Kína, India, EU és még néhányan mások- szabályszerű versenyfutásba kezdtek az MI-fölény kiharcolásáért. Feltehetjük a kérdést:lehet-e " jó" egy olyan mesterséges intelligencia, amely piaci és társadalmi fölényhelyzetét egy nagyhatalom politikai vezetésének köszönheti? Elvárható-e a pártatlanság például jogi kérdésekben az efféle MI-től?

A Jövő-esettanulmányok című fejezetben nagyon érdekes adatot olvashatunk. A big data hatékonyabb kezelésével, a kormányzati feladatok hatékonyabbá tételével 15,7 trillió dollár spórolható meg,ez a költségcsökkenés már 2030-ra realizálódhat (202.o.). Jómagam, azt látom, hogy elég erős az ellenállás, főként a szakszervezetek részéről. Az érdekképviseleti szervek nem fognak csak úgy belemenni, hogy a kormányok csak úgy, a hatékonyság érdekében elbocsássanak több tízezer tisztviselőt. Ezen a területen érdekes fejlemények várhatók.

Ezzel rövid könyvajánlónkat be is fejeznénk. Az eddigiekből talán kiderül, hogy a Tilesch-Hatamleh szerzőpáros Mesterség és intelligencia című könyvét minden intelligens embernek szívből ajánlhatjuk. Jövőképet vázol, nekünk, pedig fel kell készülni a jövőre.
Amely már itt van a nyakunkon.

Libri Kiadó, 2021. Ford: Stemler Miklós

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása