Bánszky Pál:Németh József

 Németh József számomra a 20.század egyik legrokonszenvesebb magyar festőművésze. Bánszky Pál könyve terjedelmében szűk,tartalmában annál relevánsabb válogatást nyújt ennek a nagyszerű képzőművésznek alkotásaiból.

A könyv egy rövid életrajzzal nyit,melyben nagyon markánsan megmutatkoznak Németh József festészetének alapelvei. Számomra itt vált igazán rokonszenvessé ez a legendás művész. Németh József ugyanis nem ült fel a népi-urbánus hullámvasutak egyikére sem. Ő a magyar földművest nem nyomorgó,éhező,kizsákmányolt társadalmi rétegnek ábrázolja,hanem dicsőségesnek,fenségesnek,győztesnek. Embernek.Hogy Németh József nem  levegőbe beszélt,arra jó példa a Pásztor című kép. Az idős,keleties arcvonású pásztor-akár egy király. Ahogy subájában,amit úgy visel,miként császár szokta a palástját,ott áll a puszta közepén,isteni elhívás sugárzik róla. Botját úgy tartja,mint királyok tartják a jogart a koronázási ünnepségen. A pásztor ujjai vékonyak,hosszúk,mint a szellemi embereké. Lába alatt egyetlen fekete kos szimbolizálja a nyájat.

Szintén a fenség uralja a Fiú gereblyével című festményt. Csakhogy ez nem a királyiság,nem az emberek feletti uralom dicsősége. A képen látható fiú valószínűtlenül magas,erős. A képből a gereblye 3 ponton is kicsúszik. A magas,erős fiú a nagyon hosszú és nagyon éles gereblyével:az ember,aki uralja a természetet. Aki rendet tesz a káoszban. És igen,ehhez eszközöket,szerszámokat is bátran felhasznál. Gyönyörű,magával ragadó kép,aki csak egyszer látja,sosem felejti el.

Mondanom sem kell,Németh József távolról sem egy témájú festő. Érdeklődése a falusi,népi élst minden részletére kiterjed. A Hóolvadás című alkotáson a várakozás,a szinte halhatón sóhajtó természet látható. Azt,hogy itt egyáltalán volt valaha hó,csak a tehenek hasa alján látható fehér folt jelzi. Minden előretekint,jövőorientált. Nem zárom ki,hogy némi politikai áthallása is van a képnek...

Kiknek ajánljuk Bánszky Pál könyvét?Mindazoknak,akik szeretik a festészetet,s ha mesére vágynak,szívesen fordulnak a falu,a széles magyar föld,a tájjal egybeolvadó ember felé. Megismerhetjük egy igaz ember vásznakra vetített világát,technicizált korunkban elképzeljük,ahogy a fiú kimegy a rétre és kaszát ragad...

A könyvet 1974-ben adta ki a Képzőművészeti Alap,ezért ma már inkább csak antikváriumokban érdemes keresni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása