Jennifer E.Smith:Milyen is a boldogság?

 Jennifer E.Smith könyvéből csak úgy árad a fiatalság. Megtalálható ebben a történetben mindaz,ami lángra gyújthatja egy Z generációs fiatal hölgy szívét. Ismeretlen fiúval e-mailező fiatal lány-ezek a levelek aztán egyre magasabb színvonalúvá válnak. Kitörési vágy az unalmasnak tűnő,Maine állambeli kisvárosból,ahol mindössze 12 üzlet található és mindenki ismer mindenkit. Tizenéves dúsgazdag celeb srác elidegenedés-érzése,vágy az őszinte,érdektől mentes emberi kapcsolatra. Nagyon jó barátnők,iskolatársak között kitörő ostoba és aljas féltékenység. És persze az örök téma:a különböző generációk egymás mellett élése,az eltérő normák,értékrendek egyeztetése. Mindez nagyon eredeti stílusban,valóban a mai,21.századi tizenévesek nyelvén megírva.

A Milyen is a boldogság? című könyv arra "ítéltetett",hogy a világ minden táján bestseller legyen. Bár amerikai történet,a világ bármely táján játszódhat.Ha irodalmár módjára akarjuk megítélni-ami nem mindig a legjobb stratégia,ugyebár-akkor azt mondhatnánk,hogy Jennifer E.Smith nagyon realista módon tud karaktert ábrázolni. Ellie-ről,Quinnről,Grahamről valóban elhiszem,hogy a kétezres években élő fiatalok. De ugyanilyen plasztikus a regényben előforduló fontosabb helyszínek írói megjelenítése is. Erről a fagyizóról,erről a rendetlen mégis vevőcsalogató ajándékboltról-és egyáltalán:erről a párezer lakosú Maine-beli kisvárosról úgy általában véve elhiszem,hogy létezhetnek. Ebben a könyvben semmi mesterkéltség nincs. Minden olyan,mintha reality-filmen nézném.

Szükség van az ilyen könyvekre,mint a Milyen is a boldogság?Szerintem nagyon is. Igényes,21.századi fiataloknak szól,de minden korosztálynak ajánlható. Jennifer E.Smith minden Kedves Olvasóját megfiatalítja. De jó alaposan.

Maxim Könyvkiadó,2013. Fordította Komáromy Zsófia




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása