Don J.Snyder:Bukott angyal

 Don J.Snyder kiváló regénye az emlékezésről szól. Arról,hogy ebben a pörgős,felszínes korban sem veszett ki belőlünk az igény aziránt,hogy emberként,lelki-szellemi lényként próbáljuk feldolgozni saját múltunkat,megtalálni helyünket a világban. 

A történet kezdetén a narrátor,Terry,még csak nyolcéves. Édesapja a Maine állam tengerpartján fekvő nyaralókomplexum gondnoka. Munkamániás,de alapvetően jóindulatú,családját szerető ember. Egyszer,karácsony előtt utasítást kap,hogy tegye fogadóképessé a Derű háza nevű nyaralót,mert a tulajdonos Halworthék itt szeretnének karácsonyozni. Apja,életében először,magával viszi a kis Terryt,hogy lássa,milyen bonyolult is a gondnoki feladat egy ilyen hatalmas luxusnyaralóban. Amikor Halworthék megérkeznek,elégedettek a gondnok úr munkájával. Az apa,Charles,felajánlja Terrynek,hogy saját gyermekeivel együtt,őt is elviszi korcsolyázni. Megtörténik a baj:Mr.Halworth elgázol egy kismamát. Vállalja a felelősséget,börtönben is tölt egy kis időt.

A tragédia után már semmi nem ugyanolyan,mint régen. Terry apja végleg magábafordul,már a családja sem érdekli. Magából Terryből pedig hollywoodi forgatókönyv-író lesz. Anyja meghal,pár év múlva apja is követni látszik feleségét. Csakhogy előtte van egy kis munka:megígérte az immár felnőtt Katherine Halworthnek,hogy rendbehozza a Derű házát. Terry a napfényes Kaliforniából a hideg éghajlatáról ismert Maine-be utazik,hogy befejezze,amit apja elkezdett. De már semmi nem ugyanaz,mint régen...

Kinek ajánljuk Don J. Snyder:Bukott angyal c.könyvét?Hát,előszőr is,ez egy rendkívül finom, mélyen pszichologizáló olvasmány. Nincs benne erőszak(kivéve persze a közlekedési tragédiát de ezt is néhány mondatban foglalja össze a Szerző). A Bukott angyal a finomabb,mélyebb könyvek iránt érdeklődők számára lesz érdekes. Számukra viszont nagyon. Minden mondatban van valami finom lelkiség,egyéniség,ez a könyv lehatol a szív mélyére,és nem is nagyon akaródzik neki feljönni onnan. Borzongatóan szelíd könyv. Jó olvasást,jó léleknemesítést!

Magyarországon a Reader's Digest Válogatott Könyvek sorozatban jelent meg ez a mű.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása