Julia Shaw:Emlékezeti illúziók.A téves emlékezés nyomában

 Julia Shaw német-kanadai pszichológus kutatási területe az emlékezet. Pontosabban:azt kutatja,hogyan és miért alakulnak ki az emberekben hamis emlékek-például arról,hogyan születtek,hogyan történt egy büncselekmény,hogyan talákkoztak híres emberekkel,stb. Emlékezeti illúziók című könyvében összefoglalja addigi kutatásainak eredményeit. 

Megtudhatjuk,mi a szemantikus emlékezet és az epizodikus emlékezet,s hogy melyik hogyan torzul. Egyáltalán:arra az alapvető kérdésre is választ kapunk,jó-e az az embernek,ha pontosan vagy pontatlanul emlékszik. Milyen szinten manipulálható az emlékezet?-tesszük fel a kérdést-Tényleg lehetséges olyan emlékeket elültetni az ember elméjébe,melyeknek semmi valóságalapjuk nincs?Jómagam kissé borzongva olvastam a gyermekekkel végzett,"Tea Károly herceggel"című új-zélandi kísérletet,s elképedtem az eredményen:egy háromhetes manipuláció után a hatévesek 31,a tízévesek 10 százaléka hitte azt,hogy valóban teázott a brit trónörökössel. Ugyanez lehetséges felnőttekkel is,lásd az amerikai napköziotthon esetét,ahol a dolgozók és a gyermekek egy idő után valóban azt gondolták,hogy mindenféle borzalmak történtek velük. Az is elborzasztóan hat az Olvasóra,hogy milyen gyengén emlékszünk arcokra:még a pár perccel előbb látott arcot sem jegyezzük meg pontosan. Julia Shaw könyve az emberi psziché elképesztő sérülékenységének és befolyásolhatóságának hátborzongató dokumentuma. 

Ugyanakkor a Szerző minden esetben  ragaszkodik a tudományos módszertanhoz. Nem fogad el véleményeket,melyek intuitív alapon keletkeztek(lásd:sokáig uralkodott a pszichológusok-pszichiáterek között az a tudományos tévhit,hogy az emberek nagy  többsége nem szívesen beszél az átélt traumáról. Julia Shaw meggyőzően bizonyútja,hogy ez személyiségfüggő. Valóban vannak közöttünk olyan emberek,akik nem szívesen beszélnek az általuk átélt traumáról,de olyanok is,akik szeretik elmondani,mi történt velük. Nem szabad általánosítani). A könyvben számos tévhit tudományos cáfolatát találjuk,pl.a hipnózis kapcsán.

Julia Shaw-és a modern emlékezetkutatók nagy része szerint-az emlékek hálózatosan épülnek fel,mint ahogy a neuronok is hálózatokat hoznak létre az agyban. Ebből következik,hogy kapcsolódó képek,fogalmak,érzékszervi benyomások alapján fel tudunk idézni régebbi emlékeket is. Azt gondolom,ezt minden Olvasó tapasztalatból igazolhatja. Amit viszont gyakrabban és gyakorlatiasabban alkalmazhatnánk,az a memóriapalota módszere. E sorok írója kipróbálta és tökéletesen működik.

Kinek ajánljuk az Emlékezeti illúziók című könyvet? Szerintem minden felnőtt Olvasónak,de különösen pszichológusoknak,pszichiátereknek,pedagógusoknak,illetve nyomozóknak. Mindenki számára nagyon tanulságos olvasmány.

Fordította Varga Zsuzsanna. Kossuth Kiadó,2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása