Jared Diamond:Zűrzavar

 A könyv alcíme:Hogyan kezelik a nemzetek a válságot és a változást?
Jared Diamond, a világhírű biológus, rendhagyó történelemkönyvet írt. Arra volt kíváncsi, hogy az egyén életében alkalmazott, a modern pszichológia által javasolt válságkezelési technikák működnek-e a nemzetek életében. Milyen technikákra, módszerekre gondolunk? A krízis felismerése, a személyes felelősség elismerése, a kerítésépítés (a megoldandó problémák elhatárolása), segítségkérés, példakövetés, énerő, őszinte önértékelés, tapasztalatok felhasználása, türelem, rugalmas személyiség, egyéni alapértékek, szabadulás a személyes korlátozó tényezőktől. Ez az 12 tényező, amelyet Diamond megpróbált felkutatni, amikor egyes nemzetek válságkezelésével foglalkozott. 
Mindettől függetlenül az egyes fejezetek önmagában is eléggé értékesek, a nagyközönsgé számára sok új információt hordozmak, ráadásul kiválóan, könnyen értetők, úgyhogy aki esetleg nem ért egyet a pszichológia~történelem koncepcióval, az egyszerűen olvassa el az egyes országok történetét tartalmazó fejezeteket! 

Diamond Finnországgal foglalkozik elsőként. Megtudhatjuk, miért akarta Sztálin elfoglalni az északi országot, hogyan szenvedett megalázó vereséget a szovjet Vörös Hadsereg a finn télben, milyen stratégiákat vetettek be a finnek a számbeli túlerőben lévő ellenség ellen. Megismerhetjük a háború utóhatásait, Finnország szerepét a Szovjetunió történetében, a sokak által támadott finlandizáció politikáját. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogyan lett az északi, elmaradott skandináv országból a világ egyik legiparosodottabb, magas életszínvonalat nyújtó állama. 

Japán történelme is érdekes, a Meidszi-reformot nagyon komoly válsághelyzet előzte meg. Milyen ellenfelekkel kellett megküzdeie a fiatal császárnak, a gazdasági és társadalmi élet mely területeit érintette a reform, a szamurájok valóban egyöntetűen ellene voltak-e a változásnak, mit tanulmányozott a Ivakura-misszió az Amerikai Egyesült Államokban, hogyan változott meg a vizsgarendszer az 1880-as években- ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

Diamond évikig élt és dolgozott Chiléban, amielyet még az 1960-as években is Latin-Amerika bezzegországának, legfejlettebb demokráciájának tarottak. Aztán jött a baloldali Allende elnök, az ő bukása után a jobboldali, autoriter Pinochet tábornok puccsa és rémuralma. Diamond rámutat, hogy Pinochet nem a semmiből, nem ok nélkül játszhatott vezető szerepet Chile életében közel húsz évig. Uralomra kerülését hosszú, bár a legtöbb chilei szemében csak lassan kibontakozó válsághelyzet előzte meg. Már az 1960-as évek végén gyengülni kezdett a chile igazdaság, Allende idején pedig extrém magasra szökött az infláció, emelkedtek az árak.Válság volt ez, krízis, mégpedig a javából. Chile tehát rossz választ adott a krízishelyzetre. Jól felelt viszont Németország, mely a második világháború után talpra ált- igaz, nem önerőből- s Európa vezető hatalmává lett. 

Roppant érdekes, ahogy Diamond saját szülőhazáját, az USA-t látja. El kell mondjam:igencsak kritikus. Az alábbi problémákat sorolja fel:
- Politikai és társadalm polarizáció a konzervtaív és liberális oldal között
- A társadalmi tőke hanyatlása
- Egyre kevesebbet fektetnek az egyén fejlődésébe ( oktatás, egészségügy)
- Csökkenő politikai aktivitás, egyre kevesebb amerikai vesz részt a közéletben

A Zűrzavar című könyvet elsődlegesen azért érdemes elolvasni, mert feltárja bonyolult világunk válságjelenségeinek eredetét. Külön fejezet foglalkozik olyan globális problémákkal, mint az éghajlatváltozás. Nagyon érdekesnek tartom a pszichológiával, az egyéni és társadalmi válságkezeléssel vont párhuzamot. Minden, a világról eredeti információkat megtudni akaró, új nézőpontokra vágyó Olvasónak ajánljuk ezt a kitűnő könyvet.

Fordította Erdős Zsuzsanna. Akkord Kiadó,  2020.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása