David Peters:Psi-Man.A pszichokatona

 David Peters könyvének műfaji besorolása:sci-fi+thriller+kalandregény. A Psi-Man egy nagyon jó, izgalmas szórakozást nyújtó, adrenalin-pumpáló bestseller. Úgyhogy mindazoknak ajánljuk, akik szeretik az ilyesmit. 
Egy kis spoilerrel kezdeném az ajánlót. A főhős, Chuck, aki testnevelőtanár egy állami középiskolában,igencsak maga alatt van. Az első tanítási napon elkésik, ráadásul a buszsofőr is kekeckedik vele, ami miatt hősünk kénytelen a harcművészeti tudását bizonyítani. Szerelme, Anna, elhagyta, ráadásul kolléganője, Linda, azonnal le is csapott a szabad prédára, ám a férfinak ehhez most semmi kedve, úgy érzi, még nincs felkészülve rá. Év elején megkapja az iskola legrosszabb osztályát, ráadásul egyik kedvenc tanítványa, Zack, eltűnik. Állítólag magatartási gondjai miatt a szülei, az iskolavezetéssel egyetértésben, másik intézménybe irányították. Chuck ebből semmit nem hisz. Zack egyike volt a suli kevés azon tanulójának, akinek nem voltak magatartási gondjai. 
Mellékszálnak tűnik, de fontos lesz később: a kisváros meglehetősen tohonya rendőrfőnökét felkeresi egy férfi, valami kormányzati nagyfejűnek tűnik. Arra kéri a rendőrfőnököt- szelíden, de azért jól érthetően és határozottan- hogy ha Chuck Simon bármi miatt bejelentést tesz, megjelenik a kapitányságon, udvariasan, de hajtsák el. Egyszerűen ne vegyék figyelembe,amit mond, feljelentését ne vegyék fel. 

Egy szép napon, ahogy tanítás után Chuck hazafelé hajt, egy parkolóban ismerős fiút lát meg. Zack az, de teljesen más, mint lenni szokott. Maga elé mered a levegőbe, mint egy drogos. Vele van egy férfi, aki meg akarja ölni Chuckot, de a tanár most is megvédi magát. A kórházban Zack elmondja, hogy doppingszert szed hónapok óta, hogy javuljon a futóteljesítménye. Mindeközben a városban valami furcsa erő lesz úrrá, Chuck is érzi, hogy pszichésen sokkal erősebb, sőt, képes anyagi dolgokat megmozgatni, pusztán gondolatai által...Spoiler vége.

Érdemes beszélni a főhősről, Chuckról. Jól megformált karakter. Van humora, kellően önironikus, amúgy meg nem tipikus amerikai. Szerző ügyelt arra, hogy hősei valóságos embereknek tűnjenek, s ezt el is érte. A Psi-Man így lett egyedi cselekményvezetésű, jól megírt sikerkönyv, mely inkább a fiatalabb korosztályok számára lehet érdekes. 

Phoenix Könyvkiadó, 1992.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása