Böszörményi Zoltán:Vanda örök

 Én nem tudtam,hogy ez a könyv ennyire jó. Valamikor a 2000-es évek közepén kaptam,valahol,valakitől,aztán jöttek fontosabb olvasnivalók,Böszörményi Zoltán könyvét pedig feltettem a felső polcra,mostanáig ott porosodott. Kár,mert a Vanda örök egy igen jól sikerült,komoly szépirodalmi alkotás. 

És most következzék egy kis spoiler,aki nem szereti a könyvismertetők ezen részét,attól azt kérem,ugorjon le e bekezdés aljára!Történetünk főhőse Rudolf,negyvenes,menő,nyitott gondolkodású férfi,aki filozófia szakot végez az egyetemen,közben vezető pozíciót tölt be egy autókereskedő cégnél. Felesége van,gyereke,akiket szeret,mégis,valahogy beleszeret Vandába,aki egy titokzatos,misztikus nő,teljesen más,mint a józanságot,a két lábbal a földön járást képviselő feleség. Rudolfnak munkahelyi gondjai támadnak,miután egyik céges ügyfele csődbemegy. Walter,a tulajdonos,egyértelműen Rudolfot hibáztatja. Hősünk megpróbálja visszaszerezni a pénzt,ám korábbi legjobb barátja átveri. Rudolf egyre inkább a filozófiában és Vandában keres vigaszt. Descartes a kedvenc filozófusa,olykor még szeretőjével is erről a témáról beszélget. Aztán egy napon Rudolfot hívatja a menedzser,nagyon fontos dolgot közöl vele...

Böszörményi Zoltán regényének-számomra legalábbis-legfontosabb kulcskérdése az,hogy a mai rohanó,üzleties világban kellően erős szellemi menedéket nyújthat-e a racionalis filozófia. Tud-e még bármit is mondani egy 17.századi filozófus egy 21.századi embernek?Szerző válasza az első kérdésre,az,hogy nem. Erősebb az élet,mint a filozófia. Ha az egyén kiteszi magát az anyagi és szellemi harc közötti konfliktusnak,akkor elbukik,mert nálánál hatalmasabb,gigász erőkkel vív nagy csatát. Lehet-e menedék a szerelem?A Vanda örök című regény kiábrándító válasza az,hogy ideig-óráig. Amíg a vonzódás,az egymás iránti érdeklődés frissebb és frissebb tapasztalatot ajándékoz a szerelmeseknek,addig igen,mindenképp. Csak egyszer ennek is eljön a vége.

Böszörményi Zoltán Vanda örök (a cím egyébként Juhász Gyula örökbecsű versére utal) című könyve egyszerre filozofikus és erotikus. A tragédiák között vergődő ember lelki szenvedését mutatja be. Igényes felnőtt Olvasóknak ajánljuk ezt a nagyon igényes,lebilincselő cselekményű,igazán modern könyvet.

Ulpius Ház,2005.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása