Kristóf Attila:A feledékeny gyilkos

 Kristóf Atila a 20.század legjobb magyar bűnügyi regényíróinak egyike. Fordulatos, bravúros logikán alapuló könyvei még ma, a 21.században is élményszámba mennek. A feledékeny gyilkos pedig a műfaj egyik remekműve. 

Most spoiler következik,egészen a bekezdés végéig! G.-t, az amúgy álmos alföldi kisvárost rettegésben tartja a Fojtogató, aki három nőt ölt már meg. Ketten szőkék, egy barna. Mindig sötétben, elhagyatott helyeken, lesből támad. Mindig elviszi az áldozat egyik cipőjét, tehát trófeagyűjtő. Dér őrnagy, a megyei rendőrfőkapitány, tanácstalan. Már-már lemondását fontolgatja. Ekkor kér segítséget fiatól, aki egy országos kriminológiai intézetben dolgozik. A fiatal Dér Ádám megérkeztével új lendületet kap a nyomozás. Feltérképezik mindhárom áldozat ismeretségi körét, megfigyelés alá helyezik a közös pontokat. Ádám gyakorlatilag átveszi a nyomozás vezetését. Terve, hogy csalétket állít a Fojtogatónak. Szerelmét, a másodéves színművészetis Juditot szemeli ki erre a feladatra. Judit fel-alá sétál a városkában, mindenkinek megmutatja magát, próbálja magára felhívni a tettes figyelmét. Már-már azt gondolnánk, hogy kezünkben a megoldás, amikor jön még egy furcsa csavar...Vajon ki lesz a tettes? A helyi elmegyógyintézet kissé furcsa viselkedésű főorvosa? Vagy valamelyik betege? A harmadik áldozat- aki nővérként dolgozott- szeretője? Az ifjú orvos, aki folyton a kriminalisztika iránt érdeklődik? Vagy a részeges csavargó, aki folyton orvosnak adja ki magát? És miért akasztotta fel magát a süket Józsi, aki műtősként dolgozott a kórházban, és többször rajtakapták, amint az egyik áldozat szekrényében turkál? Mit tud a szigorú tekintetű Irénke főnővér, és miért nem mondja el, amit tud? Rejtélyek, látszólag, kusza össevisszaságban, de a könyv mindig egyenesen vezet bennünket, Olvasókat- egészen a meglepő befejezésig. (Spoiler vége). 

Kristóf Attila karakterteremtő képessége elképesztő. Az újságos, a dohányárus, az idős főorvos, maga Dér őrnagy- elképesztő, emlékezetes figurák. Nagyon jól " exponáltak" a jelenetek: maga a Fojtogató és Judit találkozása, Pinty, a kedves, öreg kókler váratlan és ijesztő felfedezése, Bence őrmester és az akváriumi halak furcsa viszonya...A feledékeny gyilkos nagyon is emlékezetes krimi, aki ijedős, sötétben ne olvassa! Amúgy minden felnőtt Olvasónak szívből ajánluk, szórakozásból, meg aztán, hogy rájöjjünk, mennyire mássá változnak a dolgok, ha más perspektívából nézzük. Talán jobb antikváriumokból még beszerezhető ez a könyv, amúgy minden érdeklődőnek a könyvtárakat ajánljuk. 

Magvető, 1973. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása