Brad Meltzer:Milliomosok

 Brad Meltzer az amerikai bestseller-írók újabb nemzedékéhez tartozik. Milliomosok című könyvének műfaji besorolása kalandregény és thriller,sajátos odüsszeia- regény.A két kisember belekeveredik olyan dolgokba, melyek messze túlmutatnak erejükön, illetékességükön, és erkölcsi érzékükön, mindenen, amit addig tapasztaltak. 

Spoiler( tudom, nem mindenki szereti, akit nem érdekel, az ugorja át ezt a bekezdést):Charlie és Oliver testvérek, egy kisebb bankfiókban dolgoznak, tiszviselőként.Szükségük is van a pénzre, édesanyjuk orvosi számlája igen magas, Charlie ráadásul szívbeteg, rendszeresen gyógyszert kell szednie. Egy szép napon a fiúk rájönnek, hogy biztonsági lyuk van a rendszerben, az elhunyt ügyfelek számláit nem a megfelelő módon kezelik.Hosszas vita után ( Charlie lazábban veszi az egészet, mint öccse) átirányítanak saját számlájukra hárommillió dollárt. Csakhogy beüt a krach: kiderül, hogy háromszáz millió dollár van a számlájukon. Nem értik az egészet, de annyit tudnak, hogy iszonyú nagy bajba keveredtek. Megjelenik a bank épületében a titkosszolgálat, énzintézet biztonsági főnöke pedig megzsarolja őket. Egy titkos találkahelyen, egy pályaudvar nem működő részlegében osztanák szét a pénzt, de valami nem jól működik, a titkosszolgálat elkapja őket, és lelövik a biztonsági főnököt. A gyilkosságot természetesen a fiúk nyakába varrják.A két fivér pedig nem tehet mást menekülni kezd. Hamis okmányokat szereznek, elmaszkírozzák magukat. Anyjukhoz a szomszédasszonyon keresztül juttatnak el üzeneteket. Amerika másik végére utaznak, hogy beszéljenek egy lánnyal, akinek az apja hat hónapja meghalt, különös körülmények között. Charlie és oliver rádöbbennek, hogy hatalmas galibába bonyolódtak, feltélenül szükségük lesz valamiféle hatóság vagy állami szerv segítségére. Mindeközben kiderül, hogy nemcsak a titkosszolgálat, de valamiféle másik nyomozószerv is üldözi a fiúkat...Spoiler vége.

Brad Meltzer művészete a sejtetésben áll. Ahogy olvassuk a regényt, ahogy megy előre a cselekmény, érezzük, hogy valaki cinkelt lapokkal játszik, és elkezdjük találgatni, ki lehet az. Talán a lány, aki állítólag apja gyilkosát keresi? Vagy éppen a nyomozó nem olyan gonosz, mint amilyennek tűnik? Vagy az egyik testvér titokban a másik ellen harcol? Átvernék egymást a pénzért? Valami nem kerek ebben az egész történetben, de hogy mi az, hogy hol van a bibi a szoriban,azt majd csak a Milliomosok utolsó oldalain tudja meg a Kedves Olvasó. 
Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretik a kemény, de kedves, szerethető hősöket felvonultató történeteket, akiket elbűvöl, ha a kisember a Hatalom ellen harcol. Izgalmas, fordulatos, leleményes thriller. Magyar nyelven először a Reader's Digest Válogatott Könyvek sorozatban jelent meg, 2003-ban.
Ha erre a weboldalra kattintasz, ott megtudhatod, kapható-e még.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása