J.D.Barker:Szíve helyén sötétség

 J.D. Barker nagyon izgalmas regénnyel örvendeztette meg Olvasóit, akik világszerte egyre többen vannak. A Szíve helyén sötétség című könyv műfaja horror, thriller, krimi, sci-fi- ám kicsit túl is mutat ezeken a műfaji sablonokon. Barker plasztikusan mutatja be a mai amerikai gyerekek és fiatalok problémáit:az érzelmi magányosságot, a deviancia nyomását, a példaképek hiányát. Teszi mindezt úgy, hogy a mű " "izgalmi értékéből" a társadalomábrázolás semmit sem von le. 

Nagyon rövid spoiler következik. Jack Thatchnak meghaltak a szülei autóbalesetben. Anyai nagynénjével minden évben augusztus 8-án kimennek a temetőbe, ahol Jo néni - aki az apját hibáztatja a balesetért- felolvastatja a fiúval anyja sítfeliratát. A bizarr feladat elöl Jack a temető szélére menekül, egyfajta kis búvóhelyet épít ki. Itt találkozik Stellával, a titokzatos, fehér ruhás lánnyal, akinek megkapóan rejtélyes mondatai vannak. Minden évben újra találkoznak, Stellát hat fehér ruhába öltözött testőr(?) kíséri. A lány rejtjles üzenetekben kér segítséget a fiútól.
Jacknek valóságos mániája lesz Stella. Semmi más nem érdekli, csak a lány. Nagynénje rengeteget dolgozik, alig tudja előteremteni a pénzt a lakbérre, ám Jack minden hónapban ott talál egy borítékot a szobájában, benne 500 dolllárral. Nem tudni, ki küldte a pénzt, Jack nem is nagyon foglalkozik a dologgal, lényeg, hogy van, és kész. Mikor aztán Jo néni leukémiában meghal, Jack azt gondolja, itt a vég, abba kell hagynia a sulit, el kell menni dolgozni. Amikor Jo néni végrendeletét felolvassák, majdnem a szívbaj jön rá:a szegény kis pincérnő kétmillió dollárt hagyott unokaöccsére, de ezt csak akkor veheti fel, a lediplomázott. Csakhogy Jack már egyedül csak Stellára tud gondolni, teljesen eluralja a szívét a titokzatos lány. Jack alkoholistává válik, sőt, drogdílerekkel barátkozik. 
Mindeközben egy nyomozócsoport rejtélyes haláleseteket vizsgál. Az áldozatok az USA különböző államaiban éltek, semmi közük nem volt egymáshoz. Minden évben augusztus 8. körül történtek a gyilkosságok. Az áldozatokat valamilyen módszerrel megégették, olyan lett az arcuk, mintha hamuból lenne, ha hozzányúltak, szétesett. Ugyanakkor ruhájuk sértetlen maradt. Faustino Brier nyomozó és csapata kezdetben spontán égésre gyanakszik, de utóbb elvetik ezt a teóriát. Valaki, valahol, eddig ismeretlen módszerrel öl. Nincs indíték, nincs semmi nyom, ami elvezethet a tetteshez. Ám elég egy apró inforámciómorzsa, és máris beindulhat a gépezet. 
A cselekmény harmadik szála: egy roppant veszélyes fiatal srácot őröznek, valahol egy laboratóriumban. A fiú pár évvel azélőtt megölte szüleit. Valami furcsa démoni erő van a srácban. A különleges biztonsági intézkedések ellenére megtlaálja a rést a pajzson. 

J. D. Barker:Szíve helyén sötétség című könyvét minden krimikedvelőnek ajánljuk. Nagyon egyéni,nagyon izgalmas, minden oldal tartogat valami izgalmas fordulatot. 

Fordította Bosnyák Edit. 
Agave Könyvek, 2020.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása