Kondor Vilmos:Örvényben

 Kondor Vilmos ismét igazi jó magyar krimit írt, sok rejtéllyel, feszültséggel, pontos lélekábrázolással és dramaturgiailag ( bár regény esetében sokak szerint nem illik dramaturgiáról beszélni), tökéletesen megkomponált szituációkkal, dialógokkal. A történet hőse a már több Kondor-kötetből is jól ismert Ferenczy százados. A színhely pedig, túlnyomorészt legalábbis a Balaton partja,annak minden önellentmondásával. 

Nagyon rövid spoiler következik. Még ifjúkorában ( 1989-ben), Ferenczy századosnak volt egy barátja, Kiss Tamás. Nagy bohóc srác volt, élvezte az életet, szeretett bulizni. Egyszer azonban bajba került, elgázolt egy idős hölgyet a zebrán, apja összeköttetéseinek köszöhetően csak felfüggesztettet kapott. Ám utána sem tudott talpra állni, zuhant egyre mélyebbre és mélyebbre. Elszerette Ferenczy nőjét, Juditot, ezt a százados csendes beletörődéssel fogadta. Tamás azonban házassága után megmutatta rosszabbik oldalát:folyton féltékeny volt, Judit minden pillanatát ellenőrizni akarta, erőszakosodott ,kiabált. Egy este Judit korábbi szerelménél, Ferenczynél keresett menedéket. Pár nappal később Judit autóját valaki felgyújtotta, a lány is benne égett. hoszú nyomozás után kiderült, hogy Tamás volt az elkövető, A tettest életfogytiglani börtönre ítélték. 
2020. Tamást összeverik a börtönben, keze-lába eltörik, a már középkorú, harminc éve börtönben raboskodó férfi börtönbe kerül. itt tudja meg, hogy apját meggyilkolták, aztán meg azt, hogy apja új szerelmét is meggyilkolták. Ferenczy nem bízik Tamásban, tudja, hogy alibije van, ám biztosra veszi, hogy felbérelt valakit a gyilkosságokhoz...- Rövid spoiler vége. 

Miért is volt nekem, ötvenhez közeli embernek óriási élmény az Örvényben? Azért, mert visszaidézte a magyar történelem egyik leg-nonkonformabb, legőrültebb időszakát, a kommunizmus bukása utáni rendszerváltás éveit.Tévén nézik a kocsmában Nagy Imre újratemetését, s hallgatják Orbán Viktor beszédét. Találgatják, mi lesz vajon Kádár János halála után. Keletnémet turisták özönlik el a Balatont, valaminek nagyon örülnek.  Ferenczy százados kazettán V'Moto-Rockot, Komár Lászlót, Katona Klárit (a könyv mottója a Nagy találkozás című dal szövegének részlete) hallgat, a Napoleon Boulevardot viszont már annyira nem szereti. Nagyon szeretné megnézni barátnőjével a Dirty Dancing című filmet, de az élet máshogy alakul. Az emberek rengeteg párizsit esznek, meg trappistából készült rántott sajtot, igazi, adalékanyagoktól mentes tepertős pogácsát,káposztás rétest, a kocsmároslány nem tudja, mi az a gyömbér, a vezető sörmárkák pedig a Borsodi meg a Kőbányai. Ja, és el ne felejtsem:a Trabant megsérült főtengelyét igen nehéz pótolni, fél-legális forrásokat is fel kellett használni hozzá. Trabantookkal, Wartburgokkal, Moszkvicsokkal járnak az emberek, Tamás apja pedig a pártüdülőben dolgozik gondnokként, a fiú viszont már a biztosítási ügynöki pályán szeretne érvényesülni. 
Pontosan ábrázolta-e Kondor Vilmos azoknak az időknek a hangulatát? Igen. Szinte visszamentem az dőben, és 1989-ben éreztem magam. A hangsúly persze, nem a történelmen van, de mégis, ez az a plusz, ami kiemeli Kondor Vilmos könyvét abból a krimtengerből, amely mára alaposan felduzzadt. Remek könyv az Örvényben, minden felnőtt Olvasónak ajánlom. 

Libri, 2021.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása