Jean Cocteau:A nagy mutatvány.A szélhámos.Vásott kölykök

 E könyvben Jean Cocteau-nak,a 20.század egyik legnagyobb francia művészegyéniségének három kisregényét olvashatjuk.Közös a három műben az erkölcs és erkölcstelenség,társadalmi normákhoz való igazodás és az abból való menekülés problémájának okos,elfogulatlan tárgyalása.

A nagy mutatvány című kisregény főhőse Jacques,egy vidékről Párizsba felkerült,tehetséges fiatalember,aki egy igen furcsa diákszálláson találja magát. A házigazdát,Berlin tanár urat,csak a tanítás érdekli,felesége azonban egymás után szerelmesedik bele a diákokba,ám egyre nyíltabb udvarlását a fiatalemberek inkább csak nevetik. Jacques megismerkedik egy ifjú,nem éppen makulátlan hírnevű hölggyel,aki épp egy görög milliomosnak a felesége. Szeretők lesznek,de Germaine nem ugyanazt várja a kapcsolattól,mint a fülig szerelmes tizenhat éves fiú. Közben a milliomos rájön,hogy a lány megcsalja,de képtelen elhinni,hogy egy tizenhat éves diákkal. Vajon hogyan jön ki Jacques ebből a szövevényes helyzetből?

A szélhámos című kisregény-nem mellesleg:az egyik legeredetibb háborús témájú irodalmi alkotás,melyet volt szerencsém olvasni- az első világháború idején játszódik,mégpedig abban a szakaszban,amikor már nyilvánvalóvá vált,hogy a villámháborús terveknek befellegzett. Pozícióharc van,lövészárok-háború,és rengeteg sebesült. Egy előkelő francja társaság elhatározza,hogy körbejárja a Párizs környéki kórházakat,és adományokat adnak a sebesülteknek. Vállalkozásuk nem veszélytelen,ugyanis a napokban több,a környéken kószáló embert kémnek néztek és agyonlőttek. Verne doktor és Bornes hercegné magukkal viszik Valiche-nét,a szabadszájú,de háborús körökben otthonosan mozgó Valiche-nét. Az asszony számára a katonai kórház szinte hazai pálya,nem irtózik a bűztől,vagányul veszi a dolgokat. A spiritizmussal,hipnózissal foglalkozó doktornak azonban van egy terve...

A Vásott kölykök az egyik legnépszerűbb francia ifjúsági regény,ha felszínesen komparatív akarok lenni,azt mondom:ez a francia "Pálutcai". Paul,a kiskamasz fiú egy szomorú párizsi téli napon elhatározza,hogy csatlakozik a környék legrettegettebb fiúbandájához,Dargelos embereihez. Éppen az ő főhadiszállásukra tart amikor maga Dargelos mellbe dobja egy hógolyóba csomagolt kővel. Az eszméletlen,magatehetetlen fiút hazaviszik. Dargelos-t pedig,aki fegyelmi tárgyalásán őrölt borsot szór az igazgató szemébe,kicsapják az iskolából. Paul hetekig lábadozik otthon,és közben nyúlik,ahogy a kamaszok szoktak. Mikor lábra tudna állni,új lábai nem bírják el. Pault a nővére gondozza,mert édesanyjuk stroke miatt haldoklik. Ápolónők próbálják irányítani a család életet,de a kissé fennhéjázó modorú lány mindegyikkel összevész. Ráadásul Paul és nővére valami furcsa Játékot játszanak a világgal,amit csak ők értenek.

Cocteau kisregényeit olvasván megelevenedik előttünk a 20. századi Párizs. Sikátorok,padlásszobák és nagy főterek,erkölcsös,vallásos nénik és erkölcstelen naplopók,szépen öltözködők és kihívóak,az egész francia univerzum beköltözött ebbe a könyvbe. A három kisregényből összeállított könyvet szívből ajánljuk az európai irodalom minden kedvelőjének.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása