David Osborn:Vadászidény

 David Osborn könyv az egyik legkeményebb,leg-realistább bűnügyi szori, amit valaha olvastam. Azt gondolom- bár ez csak az én egyéni meglátásom,- hogy inkább csak felnőtt Olvasóknak kellene olvasniuk ezt a művet. Misztikus, ugyanakkor emberi drámákkal át-meg átszőtt könyvről van szó. Ebben a rövid könyvajánlóban, minden személyes megjegyzéstől mentesen, rövid spoilert adok,aztán mindenki döntse el, szeretné-e elolvasni ezt a könyvet. 

Lássuk a spoilert! A történet valamikor a huszadk század végén indul. Egy főiskolás lány, Alice, az évfolyam amolyan " szürke verebe". Szülei szigorúan nevelik, a lány nem jár bulizni, tanulmányaival sem tündököl. Alice azt állítja, egy egyetemi buli után három fiú bekényszerítette egy kocsiba, és megerőszakolta. A rendőrségi nyomozás el is indul, de felemás eredményt hoz:az orvosi vizsgálat szerint az aktus éppúgy történhetett önkéntes beleegyezéssel, mint erőszakkal. Magyarán: nincs bizonyíték az erőszakra. Alice ugyan magán viseli néhány pofon jelét, de ezt szerezhette máshol is. Az államügyész sajnálattal közli a lánnyal és a szülőkkel, hogy igencsak kevés az esély egy per megnyerésére. A gyanúba kevert fiúk jó társadalmi csoportból származnak, felső középosztálybeliek,remekül tanulnak, a főiskola rögbicsapatának sztárjai. A szülőknek biztosan lesz pénzük jó ügyvédre. Az államügyész azt is közli a teljesen összetört  családdal, hogy a fiúk azt állítják, Alice pénzt fogadott el az aktusért, úgyhogy ők akarják perelni a lányt üzletszerű kéjelgés kísérletéért. A lány anyja nem tudja, mit gondoljon. Hiszi is meg nem is a lánya történetét. Mindenesetre kiveszik Alice-t a főiskoláról, és férjhez adják valami helyi autószerelőhöz. A történetnek ez a szála itt abbamarad.
Pár évvel később folytatódik a sztori. Megismerjük Ken életét. Ken harmincas évei vége felé járó, tipikus középosztálybeli amerikai. Jó állása van, a közösség megbecsült tagja, különböző jótékonysági szervezeteknek adakozik,némelyiknek tagja is, a helytörténeti társaság elnöke, szóval, olyan pasas, akinek a pénz mellé szíve és ízlése is van. Felesége, Helen, képzőművészettel foglalkozik, négy gyerek felnevelése után befejezte a főiskolát, most rajzt tanít a helyi iskolában, azonkívül a helyi nőegylet vezetőségi tagja. Ken és Helen igazi emberbarátnak tűnnek, pl. hetekre befogadják a szomszéd szelemileg visszamradott 16 éves fiát, akivel senki, de senki nem akar foglalkozni. Kennek minden évben van egy fix programja: két régi haverjával, Greggel és Arttal, egy hétre elmennek vadászni. Persze, nemcsak arra vadásznak, amire engedélyük van- olykor-olykor megesik, hogy megcsalják a feleségüket,illetve hát az is előfordul, hogy berúgnak, mint az albánszamár. A Sziklás-hegység környékén, még saját vadászkunyíhót is építettek, hogy senki ne zavarja őket " úri" elfoglaltságaikban. Azon a novemberi reggelen egy kicsi, de jó konyhával rendelkező éttermeben megreggeliznek. Itt meglátják a csapos gyönyörű és eléggé kacér kisegítőjét, aki tavaly nem volt még itt. Rögtön beindul a fantázia.
A három férfi nem is sejti, hogy valaki követi őket. Egy átlagosnak tűnő, tisztes polgár, akire a kertvárosi környéken senki, de senki nem gyanakszik,szépen felszerelkezik fegyverekkel, és arra gondol, már évek óta, hogy egyszer vadászni fog, mégpedig Kenre és két társára.Vagy nem is így van, csak a Szerző ravaszul " átverte" Olvasóit? Ki tudja...

David Osborn:Vadászidény című könyve igazi vérfagyasztó krimi. Csak erős idegzetűeknek ajánljuk! Ma már inkább csak nagyobb könyvtárakban és antikvváriumokban lelhető fel ez a kitűnő könyv. 

Magyar Könyvklub-Saxum, 1997. Fordította: Gálvölgyi Judit. A krimi klasszikusai sorozat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása