Camilla Läckberg:A kőfejtő

 Camilla Läckberg remekművet alkotott. Nagyon magas színvonlú, remek olvasmány A kőfejtő, magasan kiemelkedik a mostanában megjelent krimik átlagából. Az alábbi rövid könyvajánlóban közlök egy rövid spoilert a könyvről, természetesen, mivel, krimiről van szó, csak egy kis darabon követve a cselekményt. 

A történet Svédországban játszódik, két szálon. Az egyik szál az 1920-as években indul. Agnes fiatal lány, apja gazdag, a heyi kőfejtő és még több más ipari létesítmény tulajdonosa. Agnes rájön, hogy ha nagyon megpuhítja az öreget, apja minden kérését teljesíti. Az elkényeztetett lány méregdrága ruhákban jár, zongoraórákat vesz. Egy szép napon azonban megtörténik a baj:Agnes beleszeret Andersbe, a derék, nem túl művelt kőfaragó munkásba. Titokban találkozgatnak, szexre is sor kerül. Agnes terhes lesz. Apja rettenetesen megharagszik rá, főleg amiatt, hogy egy közönséges munkással szűrte össze a levet. Rettenetes büntetést talál ki:a helyi lelkésszel összeadatja Agnest és Anderst, majd a szomszédos kőfejtő egyik nyomortelepén bérel nekik lakást. Agnes egészen más környezetbe kerül, mint amelyben korábban élt: nyomor, szegénység, két gyerek. Minden idegszálával tiltakozik a helyzet ellen. Gyerekeit elhanyagolja,a férfi végzi a házimunkát, a pelenkázást. Ám Anders csakhamar megunja felesége léhaságát- kikezd a helyi boltossal is- és nagy elhatározásra jut:Amerikába viszi a családot. Agnes teljesen kétségbeesik:messzi idegenben, egy általa nem szeretett férfival, nyelvtuás nélkül, képzettség nélkül-mi lesz ott vele? Az indulás előtti napon Agnes éppen odavan vásárolni, mikor leég a nyomortelep, rengeteg ház a tűzvész martaléka lesz. Anders és a két fiú meghal. Agnes egyedül megy Amerikába. A hajón elrabol egy kislányt, később maga neveli. Marynek nevezi el. Elhatározza, hogy Mary lesz az ő büszkesége.Csakhogy a lány csalódást okoz:rettenetesen meghízik. Agnes pedig elkezdi büntetni őt.
A másik cselekményszál napjainkban, egy svéd kisvárosban bonyolódik. A tengeri homártelep ellenőrzése közben fiatal gyereklány holttestére bukkannak. A hétéves Sara vízbe fulladt. Csakhogy kiderül:nem magától fúlt vízbe. A gyerek tüdejében csapvizet,szappant, és sampont találnak, ráadásul kideríti a boncolás, hogy valaki egy kb ötven éves, emberi maradványokat is tartalmazó hamut nyomott le a lány torkán. Sara nem volt könnyű gyerek: hiperaktivitással, figyelemzavarral küzdött. Lehet, hogy valami olyanba ártotta magát, amibe nem kellett volna? Megláthatott, meghalhatott valamit?Patrik, a kisvárosi nyomozó, rendkívül nehéz helyzetbe kerül. A halott lány anyja ugyanis nem más, mint Charlotte, aki Patrik feleségének, Ericának legjobb barátnője. Másfelől megkapja társnak azt a nyomozót, akit a legkevésbé kedvel. Ernst rendkívül nagyra tartja magát szakmailag, ugyanakkor eredményei ezt az önbizalmat nem támasztják alá. 
Charlotte anyósa, Lilian, aki velük együtt lakik, egyre elviselhetetlenebb. Folyton veszekszik a szomszéddal, Kajjal és feleségével, Monicával. Egy két méterre belógó erkély miatt robban ki a vita a szomszédok között, ami már az életveszélyes fenyegetésig eljut. Ugyanakkor Kajnak van egy Asperger-szindrómás fia, aki sűrűn találkozott Sarával. Ernst nyomozó szerint a megoldás egyértelmű, Patrik ugyanakkor nem ennyire biztos ebben. Még akkor sem, amikor megtalálják Sara kabátját Morgan házában. 
Lilian férjét, Charlotte mostohaapját titokzatos betegség gyötri. Nem bír mást, csak feküdni, olykor még azt sem, és egész testében fájdalmat érez. Veje, Niclas, a helyi kórház orvosa- és akinek nincs alibije a gyilkosság idejére-, termszetesen alapos kivizsgálást javasol, de az öregúr hallani sem akar kórházról. Lilian nehezen veszi tudomásul férje döntését, de odaadóan,kitartóan ápolja őt....spoiler vége. 

A kőfejtő című könyvben Camilla Läckberg kiválóan köti össze a jelent a múlttal. Hogy mi a kapcsolódási pont? Az kiderül, ha elolvassa A kőfejtő című könyvet. Nem erőszakos krimi, ugyanakkor van benne valami nyomasztó- de ennek a sajátos hangulatnak, milliőnek is megvan a maga forrása, célja. Rendkívül egységes, jó könyv. Ajánljuk a krimi ( különösen a skandináv krimi) minden kedvelőjének. 

Animus Kiadó, 2018. Fordította Moldova Júlia

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása