Hans Rosenfeldt:Farkasok nyara

 Jómagam már számtalan bűnügyi regényen és thrilleren átragtam magam, de azt kell mondanom: Hans Rosenfeldt könyve az egyik legkeményebb krimi, amely valaha megjelent az európai és magyar könyvpiacon. Kőkeményen lecsupaszított vaóség, az emberi aljasság minden formája, a pörgös, izgalmas, történet hátterében pedig ott van a skandináv nyár a maga tizenöt Celsiusával, amit a helyiek már baromi jó időnek gondolnak. Az alábbi könyvajánlóban egy rövid spoilert, afféle bevezetőt, kedvcsinálót közlök a könyvről, rwmélve, hogy minl több Kedves Látogató érdeklődését sikerül felkeltenem. 

Lássuk tehát a spoilert! A történet a 21.században játszódik, Svédország északi részén, Haparanda városában, mely valaha jobb napokat látott, mostanra azonban ráférne egy alapos fejlesztés. A könyv prológusában két maffia-csoport próbál üzetelni egymással, de az egyik úgy gondolja, fizetés helyett inkább elrabolja az árut. Áruló segítségével agyonlövik a másik csoportot, ám a kábítószert nem sikerül megszerezniük. 
Magát a történetet Hannah, egy nem túl jó passzba lévő fiatal nyomozónő szemszögéből ismerhetjük meg. Hannah-nak nincs éppen jó napja. Egy bolti lopást és rendzavarást kell elrendeznie, ám az elkövető fiatalember nem igazán akar együttműködni. Hannah nagy nehezen megbilincseli, betuszkolja a rendőrautóba, ám a drogos állapotban lévő fiú lehányja a ruháját. A fiatalembert fogdába csukják, ám a nyomozó tapasztalaból tudja, hogy úgysrem fog hosszú büntetést kapni. 
Svédországban az utóbbi években kiéleződött a farkas- probléma, azaz az a vita, hogy mit is csináljanak az egyre szaporóó farkas- állománnyal. Az egyik tábor szerint agyon kell lőni őket, mert veszélyesek a háziállatokra és az emberre is. A másik tábor szerint a populáció szaporodása a globális felmelegédés következménye, amit viszont az emberi tevékenység okozott, ezért aztán a farkasokat béjén kell hagyni. Amikor egy Haparanda melletti erdőben két megmérgezett farkast találnak, a rendőrkapitány arra kéri a beosztott nymozóket, ne szóljanak az esetről senkinek, nehogy a sajtó politikai kérdést faragjon az egészből. Aztán kiderül, amitől már évek óta rettegtek: a talált farkas-tetemeket felboncolták, és kiderült, hogy embert ettek. A csoportnak meg kell találni a holttestet vagy holtteseket és az esetleges sebesülteket. Hosszú keresés után rátalálnak a férfira, de valami igencsak gyanús:mintha több autó is lett volna a helyszínen. Semmiképpen sem tűnik átlagos gyilkosságnak. A helyszínen találnak egy japán autóból származó alkatrészt. Hannah-nak rögtön gyanús lesz a helyi aztószerelő, aki ült már börtönben drog-ügyek miatt. Most családjával él, jó fiúnak tűnik, de Hannah nyomozói szimata azt gyanítja, hogy valami nincs rendben- és az Olvasó meggyőződik róla, hogy Hannah-nak tökéletesen igaza van. Autószerelői jövedelemből ugyanis Svdországban nem lehet két gyereket nevelni, akik közül az egyik halmozottan testi és értelmi fogyatékos. Kell pénz az orvosra. 
Bepillanthatunk annak a középkorú házaspárnak az otthonába is, akik néhány nappal azélőtt autóval jártak szerencsétlenül. Egyszerűen kizuhant eléjük egy férfi. A férfi elrántotta a kormányt, de ez már nem segített. Megtalálják a férfi autóját- a hátsó ülésen néhány táskát. Tele vannak euróval. 
Spoiler vége. 

Hans Rosenfeldt:Farkasok nyara című könyve igazán kemény, skandináv jellegű krimi. Talán hiányolhatjuk belőle a klasszikus bűnügyi regényekre jellemző furfangot, trükköket. Dehát ez maga az élet. Saját szabályok szerint működik. 

Animus Kiadó, Budapest, 2022. Fordította Annus Ildikó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása