Bill Bryson:Majdnem minden rövid története

 A cím rendkívül ambíciózus, Bryson el is ismeri, hogy inkább a figyelemfelkeltés volt a cél, semmint a könyv tartalmának összefoglalása...Azt gondolom, ennyi azért még megbocsátható Bill Brysonnak, aki a 21.század első évtizedének felének TOP 3 ismeretterjesztő írójává nőtte ki magát. A Majdnem minden rövid története arról, szól, hogyan ismerte meg a modern ember a Földet és a körülöttünk levő (?) univerzumot. Bryson könyve népszerűsítő tudománytörténet, melyben szó esik geológiáról, fizikáról, biológiáról,kémiáról, őslénytanról ,a darwini evolúciós elméletről. Bryson kötete rávíilágít arra, hogy a tudományok összefüggnek egymással, nem lehet egymástól elválsztva tárgyalni a fizikát és kémiát, az őslénytant és a modern biológiát. 
A könyv alapmondanivalója az, hogy az élet célja nem más, mint önmaga fenntartása és megszaporítása. " Minden élet egy"- írja Bryson, arra utalva ezzel, hogy a különböző élőlényekben különböző vegyi folyamatoknak kellene végbemenniük- ehhez képest a banán és az ember testében végbemenő kémiai folyamatok kb. 50 %-ban azonosak. Mert az élet egy. Csak a formák változnak. 
A Bevezetésben szó esik arról, mekkora szerencse érte az embert:a Föld történetében élő fajok kb. 4 millió évig léteztek, az ember pedig kb. most tart itt. Megtudjuk, miért fontosak az atomok, s képet kapunk arról, mit érezhet az a tizenéves, akinek a világ csodálatos geológiáját bemutató tankönyvet kell lapoznia- tömény unalmat. Bryson kiemel néhány tudóst, aki tud érzékletesen írni, úgy, hogy megfogja a fiatal Olvasókat is, és elmondja, hogy ő ezekhez az emberekhez szeretne hasonlítani. 
Hogyan keletkezett a világegyetem? Bryson a mainstream tudomány által vallott téziseket írja le. Elfogadja azt az áltlaános nézetet, miszerint a világegyetem 13,7 milliárd éves, és ősrobbanás útján keletkezett. Szól az utólag, sajnos, elfeledett Lemaitre munkásságáról, aki már az 1930-as években megfogalmazta az ősrobbanás elméletét, de munkája feledésbe merült. A következő nagy jelentőségű kutatók, Penzias és Wilson, a kozmikus háttérsugárzásra kerestek magyarázatot, merthogy zavarta őket ez a jelenség. Tőlük néhány kilométerre, egy másik obszervatórium vezetője,Robert Dicke, pedig éppen ezt a háttrésugárzást kereste. Merthogy a "háttérzajból" arra lehet következtetni, hogy az univerzum tágul. Ha pedig tágul az univerzum, akkor ezt a tágulást valamilyen hatalmas erő idézi elő. Így jutottak a kutatók arra a következtetésre, hogy kellett, hogy legyen egy t=0 időpont, egy kezdet, amikor is a világegyetem kialakult. Bryson, nagyon helyesen, elmagyarázza, hogy ne a mai értelemben vett robbanást értsünk az " ősrobbanás" szó alatt, ez inkább csak egy megközelítőleg pontos kifejezés egy megmagyarázhatatlan jelenségre. 
A következő többszáz oldalon pedig találkozunk a tudomány nagyjainak nevével, sokszor vicces portréjával, és munkásságuk vázlatos ismertetésével. Látjuk Newtont, amint egy véletlennek köszönhetően megalapozza a modern fizikát. Csodálkozunk a svéd Linnén, aki úttörőnek számító és nagyjából a mai napig használt rendszertanában eléggé furcsa- mondhatnám, pikáns- neveket adott egyes előlényeknek. Átérezzük Lord Kelvin tekintélyét, amint előadást tart valahol, a tátott szájú hallgatóság pedig jegyzetelni is elfelejt. S persze nem hiányozhat Einstein sem, aki a közhidelemmel ellentétben nem állt bukásra az iskolában, bár a jelestől is elég messze állt. A kozmikus állandó egyébként nincs halálra ítélve, legalábbis Bryson szerint.Nem hiányozhat Charles Darwin sem, Bryson kitűnően érzékelteti, mekkora lelkiismereti válsággal járt számára evolúciós elméletének megjelenése. Megismerjük az atomokat, a rendkívül apró protonokat, az elektronnak a másodperc töredékéig létező részeit. Több száz millió éves élőlények világába utazunk, s elcsodálkozunk azon, mi a csudát keresett a Tyrannosaurus rex a sötét és hideg Szibériában. 
Rendkívül élvezetes, gyermekek, fiatalok és felnőttek számára is ajánlott ismeretterjesztő könyvet alkotott Bill Bryson. A Majdnem minden rövid történetét  a Szerző három év alatt írta, csak annyit tudok mondani: megérte ez a három év. Remek munka, ajánlom mindenkinek. 

Akkord Kiadó, 2020.Fordította Erdeős Zsuzsanna.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása