Jean-Claude Izzo:Totál káosz

 Jean-Claude Izzo a modern kor sajnálatosan korán elhunyt kiváló francia krimiírója volt. Regényei,történetei a festői szépségű franciaországi városban,Európa és a világ egyik legnagyobb kikötővárosában,Marseille-ben játszódnak. Izzo ismeri a város minden negyedét,kis utcáját, szűk sikátorát,eldugott kávézóját,kocsmáját és alvilágát. A Totál káosz című könyve az izgalmas történet hátterében úgy mutatja be Marseille-t,hogy az olvasónak kedve támad azonnal repülőre ülni és odautazni. A Totál káosz azonban mégsem útikönyv,hanem vérbeli,sokszor eszeveszetten pörgős krimi. Ebben a könyvajánlóban egy rövid spoilert közlök-előrebocsátom,hogy a hihetetlen tehetséggel megáldott író minden mondatában ezerszer annyi dinamika van,mint az enyéimben.

A történet tehát a romantikus francia városban,Marseille-ben játszódik,valamikor a 20.század végén,de ugyanúgy történhetne századunkban is. Főhőse Fabio,a negyvenes éveiben járó,kissé már kiábrándult,de azért még jó formában lévő zsaru,aki fiatalabb korában maga is elkővetett kisebb-nagyobb szabálytalanságokat. Hárman voltak országos haverok:Manu,Ugo meg ő. Három fiatal fickó,három különböző egyéniség. Sajnos,Manu és Ugo meghal. Lelövik őket. Fabio elhatározza,bosszút áll egykori barátaiért,még akkor is,ha ők nem voltak éppen a társadalom mintapéldányai. De rendes srácok voltak. Egyikük lelőtte a városszerte ismert és megvetett,nyugdíjaskorú,békés öregurak életét élő bűnözőt,Zuccát. Zucca az a típusú bűnöző volt,aki soha nem piszkította be a kezét,mindig a háttérben maradt,ha esetleg olykor gyanúba keveredett,mindig voltak jó ügyvédei. De most halott és úgy néz ki,Fabio egyik haverja ölte meg. Fabio nagy bosszúságára az ügyben a szervezett bűnőzés elleni osztály nyomoz,Marseille legrosszabb hírű rendőreivel. Káosszá akkor fajul a dolog,amikor egy Fabio által támogatott,tisztességes életet élő arab családapa megkeresi azzal,hogy eltűnt a lánya.Leila a közeli fòiskolán tanult,kitűnően sikerültek a vizsgái,semmi baj nem volt vele,aztán vizsgaidőszak után nem ment haza. Senmilyen úton nem érték el. Fabio rosszat sejt,Leila mindig is amolyan jó kislány volt,a suliban is így vélekednek róla.  A nyomozó beszél a lány legjobb barátnőivel,ők sem tudnak semmit,de egyikük mintha nem lenne teljesen őszinte...Újabb cselekményszál:a metróban hetek óta garázdálkodik egy fiatalkorúakból álló banda. Fabio és két kollégája összeakad velük,az egyiküket el is kapják...

A több cselekményszál végül összeáll egy szép,kerek,izgalmas történetté. Ajánljuk ezt a kónyvet a modern bűnügyi regény minden rajongójának. 

Krimiklub,2008.Fordította Kiss Kornélia.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása