Bill Bryson:A test

 A rendkívül szellemes alcím (Útmutató azoknak, akik használják), már magában rejti, kiknek is ajánljuk ezt a könyvet. Az embereknek. Bill Bryson hihetelenül magas színvonalú ismeretterjesztő könyvet írt az emberi testről. Azoknak, akik bármilyen " embertudománnyal" foglalkoznak, szinte kötelező olvasmány. Nekünk, többieknek pedig sok-sok óra tanulás, álmodozás, gyönyörködés. Olyan adatok, információk találhatók e vastag könyv lapjain, amelyek közül egy-kettő még a hivatásos orvosokat is meglepi. Az alábbi könyvajánlóban rövid megjegyzéseket szeretnék fűzni a könyvhöz, hogy ezzel keltsem fel a Kedves Látogató figyelmét, s irányítsam őt a könyvesboltok, könyvtárak és antikváriumok furcsa világába.

1. Az alcímnél már kiemeltem, hogy szellemes. Bill Bryson egész könyve szellemes. Van ebben az újságíróból ismeretterjesztésre avanzsált úrban valami igazán bájos, eredeti humor. Tudományról viccesen- talán így jellemezhetnénk a könyv stílusát. Ezenkívül tetszik a Szerző témájához való alázata is: soha nem felejti el közölni, ha valamiről az orvostudomány nem tud eleget, vagy éppen rossz úton járt.A könyv az emberi testről szóló okos, áttekintő monográfia.
2. A 41.oldalon olvasunk a herpeszvírusról, amely több százmillió évig is megmarad- az él szó itt nem helyénvaló, lévén a vírus nem igazán élő szervezet. A herpeszzel kapcsolatban az emberi orvoslás inkább csak tüneti kezelésre képes.Amit a következő oldalakon olvashatunk a vírusokkal kapcsolatba,na az az igazán elképesztő:több százezer vírusból csak 263 olyat ismerünk, mely veszélyes az emberre. Ennek ismeretében át kellene gondolni a vírusok elleni globális védekezést. Egy kísérlet kimutatta, hogy egy liter tengervízben egymilliárd vírus van. Ezek az adatok józan ésszel felfoghatatlanok. Az emberben is élnek vírusok, melyek teljesen ártalmatlanok, csak a bennünk vagy rajtunk élő baktériumokat fertőzik.
Az ember azért elgondolkodik, hogy a bánatba' lehet egy életforma ( bár itt, az élet szót igencsak fenntartással használjuk) ennyire sikeres. Hát úgy, hogy még nem igazán találkozott a bolygó legveszedelmesebb ragadozójával, az emberrel. Az elkövetkezendő években, évtizedekben a kutatók egész serege " esik neki" a vírusoknak, baktériumoknak, mindenféle mikrobáknak, s elég pontos képünk lesz arról, hogyan is tudjuk ezeket a mikroszkopikus lényeket saját céljainkra felhasználni.
3. Az 51.oldalon olvashatunk a penicillinnel kapcsolatos kutatások nehézségeiről, s arról, hogyan vált lehetővé a penicillin tömeggyártása. Szóval, minden ma használt penicillin őse egy amerikai szupermarketben vásárolt dinnyéről lekapart penész- állomány leszármazottja. Képet kapunk a könyvből arról is, hogyan váltak a mikrobák ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben, konkrét példákat is olvashatunk a rezisztencia kialakulására.
4.Mind a 2., mind a 3. pont elgondolkodtat bennünket orvostudomány és üzleti szféra sokszor kegyetlen kapcsolatáról. Valamint arról, hogy a tudományoknak és a terápiáknak is megvan-megvolt a maguk divatja. Egy-egy menő orvos felfedez valami új terápiát, innentől kezdve boldog-boldogtalannak ezt írjak fel, ezt javasolják, még akkor is,ha nem pontosan fedi a javallatot. A 20.századra jellemző terápiás divat volt a lobotómia nevű, epilepszia ellen alkalmazott eljárás- képet is láthatunk a csodadoktor demonstrációjáról, mai szemmel nézve kifejezetten hátborzongató, hogy az orvos kesztyű és védőmaszk nélkül kotorászott emberek fejében, mára viszont kiderült, hogy az egész eljárás idejétmúlt.Sok esetben megszüntette ugyan a rohamokat, elvett viszont valami mást, pl. beszédkészséget, vagy éppen súlyos, vissza nem fordítható depressziót okozott. Egyáltalán: az figyelhető meg az egyes betegségcsoportokkal kapcsolatban, hogy a mindent egy csapásra megoldok-terápiák általában nem váltak be.Sokkal jobban járt a beteg, ha óvatosabb, konzervatívabb terápiát választott.
Merthogy ugyanakkor a hagyományos, nem szenzációkat hajszoló orvostudomány egyre sikeresebb. Bryson a szívsebészetet tartja egy kifejezetten sikeres területnek, bár elmarasztalja Christiaan Barnardot, amiért túlzottan beképzeltté vált.
5. Nagyon gazdag a könyv tényanyagban. A közérthetőség azonban nem zárja ki, hogy jegyzetelve olvassunk...Kitűnő könyv, megéri az olvasásba energiát fektetni.

Akkord Kiadó,2019.Fordította Dr. Pécsi Tibor

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása