Így él Petőfi! Petőfi Sándor válogatott versei Lackfi János kommentjeivel

 2023 a Petőfi-bicentenárium éve, azaz kétszáz éve született a magyar irodalom koszorús költője, a modern magyar költészet megalapítója, Petőfi Sándor. Efféle évfordulók alkalmával sorra jelennek meg a nagy költő életével, költészetével, személyiségével foglalkozó kötetek. 
Az Így él Petőfi! elsősorban a tizenéveseknek szól- helyénvaló is ez így, mert hiszen éppen az ifjúságnak van szüksége arra, hogy " bevezessék" az irodalomba, megfoghatóvá tegyék számára több száz évvel ezelőtt élt őseink gondolkodását, nyelvhasználatát. A Lackfi János válogatásában illetve kommentjeivel megjelent, a magyar könyvpiacon majdhogynem unikumnak számító könyv esetében a legfontosabb kérdés:hogyan végzi el a kötet a népszerűsítést, az ismeretek átadását, megfelelő módon vezeti rá a fiatalokat Petőfi olvasására? Erre a kérdésre keressük a választ ebben a könyvajánlóban. 
A válasz alapvetően- véleményem szerint- igen. Az Így él Petőfi! alkalmas arra, hogy megszerettesse a fiatalokkal Petőfit, vagy legalábbis felkeltse az érdeklődést ez iránt a különc viselkedésű forradalmár iránt. A Lackfi- kommentek valóban a 21.század felé hozzák a 19.században élt költő alakját. Különösen tetszett a A borozó, a Disznótorban, az Amióta szerelembe..., a Falu végén kurta kocsma, a Megy a juhász a szamáron...illetve A Tisza című vershez írott kommentek. Az átélt élményt modernesítik, anélkül, hogy a költeményt megfosztanák nagyszerűségétől. Az Amióta szerelmbe.. című vershez írt kommentet külön is kiemelném: nagyon őszinte, nem kelt illúziókat a szerelmmel kapcsolatban- olyan szépen, felnőttesen, korrektül kezeli az egészet. A forradalmi versekhez írt kommenteknél Lackfi János nagyszerűen kikerüli azt a csapdát, hogy Petőfiből valamiféle minden ellen lázadó proto-hippi " tini-forradalmárt" faragjon: aki elolvassa a könyv ezen fejezetét, azt érzi, hogy igen bonyolult dolog lehetett már akkor is ez a közélettel való foglalkozás, akár forradalmár volt az illető, akár nem. Nagyon arányosan- számomra ez az arányosság szimpatikus- sikerült az egyes témáknak megfelelően " elosztani" a verseket, Petőfi egyik arca sem nő a másik fölé. 
Gutenberg- galaxis találkozik a technikával: vonalkód letöltése után Lackfi János által előadott Petőfi-verseket hallgathatunk. Jómagam mindig is szerettem, amikor egy költő egy másik költő versét adja elő ( a " szavalja" szót szándékosan kerülöm, annak van valami iskolás íze). Jól ad elő Lackfi János Petőfi-verseket? Szerintem igen, nem érheti szó a ház elejét. Tiszta, magyaros, deklamálások nélküli előadás ez, mely nem lép fel a professzionális előadóművészet igényével,hanem hiteles átérzés és magas intellektus által vezérelve tolmácsolja nekünk, maiaknak, az 1800-as évek költészetét. Jó. 

Azért, hogy írjak valami kis rosszat is:én a Lackfi-műveket ( átiratokat, paródiákat, stb.) kiagytam volna ebből a könyvből. Legyen ez a könyv Petőfié, ha már egyszer rá akarunk emlékezni. Jók amúgy a Lackfi-művek, mégis szerencsésebb lett volna valamilyen másik kötetben megjelentetni őket. 

Kinek ajánljuk az Így él Petőfi! című könyvet? Fiataloknak, diákoknak, tanároknak, mindazoknak, akik túl akarnak lépni az iskolás szintű feldolgozás, vers-értelmezés ötöshöz talán vezető, de az érzelmi élménytől igencsak megfosztó rangján, stílusán. Jó könyv ez, talán érdemes lenne ugyanígy " megcsinálni" a többi nagy magyar költőről szóló kötetet. Egy 21.századi szemléletű és 21.századi diákoknak szóló Így él...sorozatot.Nem lenne rossz.  

Cerkabella Könyvkiadó, Szentendre,2023.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása