Sara Pennypacker:Pax

 Sara Pennypacker: Pax című könyve 10-14 éves korosztálynak szóló ifjúsági regény, de humanizmusa, magas szintű irodalmisága miatt az ennél idősebb korosztályok számára is érdekes és tanulságos lehet. Az alábbi könyvajánlóban egy nagyon rövid spoilert közlök erről a nagyszerű könyvről, aztán néhány mondatban kifejtem a véleményemet-, hátha ezzel felcsigázom a Kedves Látogatók olvasási vágyát. 

A történet bárhol és bármikor játszódhatna, Pennypacker a mai Amerikába helyezi. Peter tizenkét éves kissrác, akinek élete nem túlzottan boldog. Amióta édesanyja elhunyt, apja rendkívül keserű, szomorú emberré vált, nagyapja pedig gyászol. Apja önkéntesnek bevonul a háborúba- felejteni, kérdezhetjük joggal- Peternek pedig a nagyapjával kellene maradnia, amíg apja a tengerentúlon szolgál. 
Csakhogy Peternek van egy vigasza, egy kedvence: Pax, a róka. Kicsi korában találta őt, hazavitték, egy darabig nevelgették, aztán apja úgy döntött, most már eléggé felnőtt az a róka, ideje visszatérnie a vadonba. Paxot autóval elviszik az erdő szélére, aztán otthagyják. A róka önálló életet kezd élni, de minden gondolata gazdája körül jár, felelősséget érez iránta. Minden gondolata gazdája körül forog. Biztos benne, hogy Peter értejön, és hazaviszi. Közben összeakad három fajtársával. Borzas egy sokat tapasztalt nőstény, nem szereti az embereket, márpedig Paxnek nagyon is emberszaga van. Ezért bizalmatlan iránta. Kiderül, hogy Borzas szüleit egy ember verte agyon, bunkósbottal. Kisöccse, a folytonos rosszalkodó Cingár már nyitottabb, állandóan játszani akarna Paxszal, dehát neki meg máshol jár az esze, nem a játékokon. Nem is tudja azokat a készségeket, melyet a vadon élő rókák már elsajátítottak, pl, nem tud magasra mászni. Deres, a öreg, domináns hím, alkalmi szövetségesként elfogadja Paxot, de azért óvatos és távolságtartó. 
Peter közben rájön, hogy óriási hibát követtek el azzal, hogy Paxot otthagyták az erdőben. Egy reggel magához vesz némi élelmet ( kekszet) és egy kis vizet, és elindul keresni kis barátját. Csakhogy történik egy apró- nem is annyira apró-baleset. Annyira fut, hogy elbotlik egy fa kiálló gyökerében és eltörik a lába. Elvonszolja magát a legközelebbi házig, ahol egy idős, magányos öregasszony lakik. Vola asszony, a kicsit különc, gyógynövénykészítő és mósómedve- örökbefogadó  készít egy mankót Peternek, és megígéri, hogy segít neki megkeresni a rókáját. 
Pax közben rendkívül magányosnak érzi magát. Három napja nem evett...
Spoiler vége.

Mi tetszett ebben a könyvben? Rendkívül jó a karakterek megformázása: eleven, hús-vér emberekről, nem pedig a mesékben szokásos sablonfigurákat látunk itt. Nagyon pörgős, kalandos, igazi 21.századi Olvasónak való a cselekmény. A tanulság pedig korokon átívelő, igaz, és mélyen emberi. Ajánlom a Pax című könyvet minden olvasni szerető embernek. Átmelengeti a lelket. Igazi élmény. 

Könyvmolyképző Kiadó, Szeged,2023.Fordította Somogyi Eszter.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása