Dorothy Uhnak: A nyomozás

 Dorothy Uhnak a modern amerikai krimiirodalom meghatározó írója, 1930-2006. között élt. Leghíresebb könyve A nyomozás, mely magyarul is több kiadásban megjelent. Nem klasszikus krimi, inkább a Chandler-féle realista ábrázolásmódhoz közelít. Ugyanakkor van benne rejtély bőségesen, az intellektuális krimik kedvelői számára is tartalmas szórakozást nyújt. Az alábbi könyvajánlóban rövid spoilert olvashatnak a Kedves Látogatók, utána pedig néhány szóban elmondanám véleményemet erről a nagyszerű regényről. 

A történet az 1970-es években játszódik, az USA-ban. Két gyermek eltűnését jellentik be telefonon. Joe Peters nyomozó megy a helyszínre, a szülők lakásába. Kiderül, hogy George Keeler, az apa, előző éjszaka nem aludt otthon, kocsmatulajdnosként keresi kenyerét, s az italmérés fölött van egy kis lakása, ott töltötte az éjszakát. Az anya, Kitty, elmondja a rendőröknek, hogy eredetileg egy konferenciára akart utazni, de George, a hatéves kisfiú, kanyaróban megbetegedett, ezért otthon maradt. Terence, a kisebbik gyerek, aki hároméves, egészséges volt. George fél egykor felkelt, rosszul érezte magát. Kitty rendbetette, ekkor látta gyerekeket utoljára. Mikor reggel felébredt, már nem voltak sehol. Kitty a férjet vádolja, azt gondolja, poénból vitte el tőle a srácokat. az apa égre-földre esküdözik, hogy semmit sem tud a gyerekekről. Miközben Peters és társa kihallgatják a szülőket, teleon jön: hat utcányira onnan kit kisgyerek megfojtott illetve agyonlőtt holttestét találták meg. 
Minden megváltozik. A szülőkbül elsőszámú gyanúsítottak lesznek. George, az apa, meggyőzően igazolja alibijét, valóban a kocsma feletti lakásban aludt. Kitty, az anya, azonban egyre inkább önellentmondásba keveredik. Nem stimmelnek az időpontok, nem mutatja azt a gyászt, melyet egy gyermekit gyászoló anya mutatni szokott. Ráadásul találnak egy fiatal lányt, aki munka után, hajnalban, vitte volna vissza Kittynek a tőle kölcsönkapott Porsche gépjárművét, és senki nem volt otthon. A nyomozók szerint csakis Kitty lehet a tettes, minden jel őrá mutat. Csak a tettestársat kell megtalálni. Senki más után nem nyomoznak. 
Joe Petersnek azonban vannak kétségei. gyrészt: nem világos az indíték. Másrészt: Peters úgy érzi, túl sok minden mutat egyértelműen Kittyre. Például az is, hogy a hálószobájában találnak egy rózsaszín noteszt, tele a politikából és az alvilágból ismert nevekkel. A nyomozók arra következtetnek, hogy az asszony szexuális kapcsolatot tartott fenn ezekkel a férfiakkal, valószínűleg közülük kerülhet ki a tettestárs is. Peters azonban más véleményen van. Több olyan férfival is beszél, akinek neve szerepel a noteszban, és mindegyik azt állítja, Kitty több volt, mint egyszerű szerető, intelligens, barátságos lány, akihez bármikor lehetett fordulni, ha gond van. Még a kiöregedett maffiafőnök is " drága, édes Kittykém"-ről beszél. Mi lehet abban a noteszban? Kik azok a férfiak? Ha Kitty Keeler nem feküdt le velük, akkor mi történt? Lehet, hogy zsarolta őket? 
A sajtó irgalmatlanul rászáll Kitty Kellerre. Érzéketlen, rideg teremtésnek mutatják be- erre az asszony is rátesz egy lapáttal-, ak iminden gátlás nélkül követte el a zörnyű bűncselekményt. Még a temetésre is rózsaszín ruhában megy, hogy provokálja a rendőrséget és sajtót....maj leszerződteti a megye legarrogánsabb és legeredményesebb védőügyvédjét. A nyomozók viszont kerítenek egy koronatanút...

A nyomozás című könyvben nemcsak a bűnnügyi szál ragadja meg az Olvasót, hsanem a milliő bemutatása: hogyan működik arrafelé a renddőrségi gépezet, hogyan fonódhat össze egy gyilkossági nyomozás a politikával, miként reagál minderre a sajtó. Dorothy Uhnak regénye egy darabkát ad nekünk a huszadik századi USA történetéből. Remek olvasmány.Dorothy Uhnak könyve mára a bűnügyi irodalom klasszikusává lett, mindenkinek érdemes elolvasni.  

Fordította Prekop Gabriella, 1983. Több kiadás, pl. krimiklub könyvek, 2016.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása