John Kåre Raake:Jég

 John Kåre Raake könyve mesterien megírt,kalandos-cselekményes,kitűnő logikájú thriller. A Jég igazi varázsát azonban a környezetrajz adja:az Olvasó szinte a bőrén érzi a mínusz negyven fokos hideget,hallja az Északi-sark kegyetlen viharának szűnni sosem akaró hangját,érzi a bőrébe tóduló vért,amikor valamelyik hős a kinti hidegből bemegy a melegbe. A Jég igazi Északi-sarki regény. Hűsít a kánikulában. Az alábbi könyvajánlóban egy rövid spoilert közlünk,hogy ezzel teremtsünk kedvet Raake sajátos irodalmi hűsöléséhez.

A regény főhőse a norvég Anna Aune,aki választott foglalkozását tekintve katona. A világ válságos pontjain-Szíriában,Szomáliában-szolgálja hazája érdekeit. Munkája közben szerelmes lesz francia kollégéjába,Yann-ba. Egy bevetés során a férfit túszul ejtik,Anna pedig,aki tagja a szabadításra kijelölt mesterlövész-egységnek,ezúttal hibázik: olyan szerencsétlen lövést ad le,hogy mind az emberrabló,mind Yann meghal. Az óriási traumát a fiatal nő nehezen dolgozza fel. Apja  azt tanácsolja neki,hogy csatlakozzon a Norvégia-szerte elismert kutató,a hetvenhárom éves Daniel Zakariassen északi-sarki expedíciójához. Jó ötletnek tűnik:Anna sokat tanulhat,az öregúrnak meg szüksége lehet egy fiatal,lendületes segítőre.

Egy éjszaka-a sarkkörön túl fél évig nem kel fel a Nap,helyesebb úgy fogalmazni,hogy amikor a két kutató alszik-valaki jelzőrakétát lő fel. Kiderül,a közeli kínai kutatóbázis irányából jött a lövés. Nem sikerül rádiókapcsolatot kiépíteni a bázissal. Anna és az idős Daniel légpárnás hajón közelítik meg a bázist. Megdóbbentő,amit ott tapasztalnak: mindenkit megöltek. Volt,aki szempillantás alatt megfagyott,volt,aki késsel mészároltak le,de olyan áldozat is van,akinek a szeme közé lőttek. Anna,mint egykori katona,átveszi az irányítást,az öreg Daniel teljesen megzavarodik,elgyengül.Egyetlen túlélőt találnak a bázison,bizonyos Jackiet,aki súlyosan sebesült. Annában megfogalmazódik a kérdés:vajon nem Jackie rendezte itt az egészet,aztán magát is megsebesítette,így terelvén el a gyanút önmagáról?Ezért Anna gyanúsítottként kezeli Jackiet:infúziót ad neki,de azért odakötözi az ágyhoz. Később előkerül még egy túlélő,bizonyos Marco nevű sofőr,aki a teherautóján hozza társukat,akinek a koponyáját széttörte egy jegesmedve...Anna szemében Marco és Jackie gyanúsítottak. Elmondják,hogy nem volt minden rendben a bázison. Egy munkatársuk fellázadt a parancsnok tekintélye ellen,mivel nem volt hajlandó megsétáltatni a századosi rangú parancsnok kutyáját. A parancsnok haza akarta jüldeni Lampót. Ráadásul ennek a kutatónak a holtteste nincs a többiek között. Azonkívül eltűnt a bázisról vagy tizenöt fegyver. Anna feltételezi,hogy a megkeseredett munkatárs bekattant,mindenkit lelőtt,majd elmenekült az örök jég birodalmába. De akkor ki lőtte fel a jelzőrakétát?És mit fedez fel Zakariassen professzor a kínai kutatók számítógépeinek átvizsgálása közben? Anna érzi,hogy a történet nem kerek,kell valaminek lennie,amit eddig nem vettek észre. 

A Jég nem egyszerű tucat-thriller. Miközben az izgalmas történeten rágódunk,tűpontos leírást kapunk arról,mi mindennel is kell megküzdenie azoknak,akik az Arktisz kutatására adják a fejüket. Érezzük a jég hidegét a bőrünkön. Érezzük,hogy a Természet óriási ereje mellett az ember milyen kicsiny. John Kåre Raake könyve egyedülálló,felejthetetlen élményt nyújt minden Olvasónak. Mindenkinek ajánljuk.

Scolar Kiadó,2022.Fordította (kitűnően!) Patat Bence.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása