Adam Kennedy:A dominó-elv

 Minden benne van Adam Kennedy kemény krimijében, aminek egy jó krimiben benne kell lennie:összeesküvés,emberi drámák, némi kis akció,meg persze maga a csavaros és logikailag igencsak megcsavart cselekmény. Az Olvasó végig jóleső bizonytalanságban van, nem tudja, ki kivel van, kinek lehet hinni és kinek nem. Szóval, A dominó-elv egy remek krimi, vagyis inkább thriller. Könyvajánlóként egy rövid spoilert közölnék, de ne felejtsék el elolvasni a könyvet vagy megnézni a filmváltozatot. 

A történet Amerikában, a 20.század közepén játszódik. Roy Tuckert ( átlagos amerikai figura, voltaképpen bármelyikünk lehetne) az élet boldogságra predesztinálta. Virginiában született, egy farmon nőtt fel, állatok, virágzó fák és mindenféle gyógynövények között, természetben, ahol a tiszta kék ég volt a háttér. Ügyes kezű, szorgalmas apa és gondoskodó anya jutott neki. Csakhogy az anya betegség következtében elhunyt, apa pedig hamarosan új nőt hozott a házhoz, és mindennek vége lett. Roy Tucker problémás kamasszá vált. Kisebb bűncselekmények voltak a rovásán, be akarta bizonyítani a világnak, hogy ő mindenkinél keményebb. Egy benzinkútrablás után elfogják- érdekes, hogy akadt a helyszínen egy polgár, aki az autóval menekülő bűnözőket az ablakból lövöldözte, ez elgondolkodtató lehet az Olvasó számára- börtönbe csukják, leüli. A vietnami háború idején, amikor újabb bűncselekményt követ el, a hatóságok feldobják neki a lehetőséget: vagy három év a hadseregben vagy három év a börtönben. Roy az előbbit választja, öt esetben lő le vietkongokat, kitüntetik. Ám megsebesül, a kórházban pedig találkozik egy misszionárius lelkületű orvossal, aki felismeri Roy átlagon felüli intelligenciáját, s orvost akar faragni belőle. Csakhogy a fiú még nem érett erre, nem tud jól tanulni, nem szeret olvasni. Gyógyulása után alig talál munkát. Egy arrogáns modorú autószerelő veszi fel, aki rendszeresen megalázza. Roy bosszúból elcsábítja a fickó feleségét. 
Egy nap Roy egy hotelbe szállítja főnökét, akinek állítólag találkája van valakivel. A főnököt később holtan találják szobájában, Roy azzal védekezik, hogy öngyilkosság történt, de mindenki Royt vádolja, az esküdtszék fél óra alatt hoz ítéletet, hősünket huszonöt évre ítélik. A börtönben ácsként dolgozik. egy ízben magához kéreti az igazgató. Egy bizonyos Mr. Tage akar Royjal beszélni, aki egy meg nem nevezett szövetségi hivataltól jött. Felajánlja, hogy kiszabadítja Royt, ha cserébe megtesz nekik egy apró szívességet. A fétrfi csapdát sejt, nem akar belemenni az alkuba, de aztán felülkerekedik benne a szabadság iránti vágy. Cellatársával együtt alkut kötnek. Egy megadott jelszóra a halálra rémült őr kiengedi őket a kapun, ahol már várja őket egy kenyeret és zsemlét szállító teherautó, az viszi ki a szökevényeket a közeli sivatagba, ahol is a cellatársat, Oscart Tage emberei lelövik, Royt pedig elkábítják. Roy Chicagóba kerül, ahol is egy szállodában tér magához,aztán hamis útlevelet kap,találkozhat volt feleségével,és megkezdődik egy látszólag soha véget nem érő hajsza. 

Adam Kennedy könyve hihetetlenül pörgős, letehetetlen, együltében végigolvassa az ember. Azoknak a krimi rajongóknak ajánlom, akik szeretik, ha meglepi őket a Szerző. azaz: mindenkinek. 

Krimiklub, 2007,Fordította Kaposi Tamás.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása