Bernáth Erik: Társasági italok.Bevezetés a koktélkészítésbe

Ha azt a szót halljuk:gasztronómia, mindig az evés jut eszünkbe. Pedig a jó gasztronómus odafigyel az italokra is. Bernáth Erik:Társasági italok. Bevezetés a koktélkészítésbe című könyve abban segít bennünket, hogy olyan italokkal lepjük meg vendégeinket, melyek örökre emlékezetesek maradnak számukra. A könyv módszere az, hogy a hozzávalókat sorolja fel, s ahol a hagyomány nem szabja meg az egyes összetevők arányát, ott szabadságot ad a felhasználónak abban, hogy miből mennyi kerüljön a poharakba vagy a shake-be.

Sokszor gondoljuk azt, hogy koktélokat készíteni valami nagyon bonyolult. Ellenpéldaként hadd idézzem a 36 .oldalon található Jamocha receptet. Ez tulajdonképpen rumos kávé egy kis fahéjjal. De ez is koktél! Mint ahogy koktél a Come Again nevű ital is: 5 cl gin, 2 csepp(!) Peach Bitter. Ugye, nem is olyan nehéz? Persze ,vannak nehezebb és erősebb italok is az itallapon, például a 116.oldalon található Cuernavaca, amelyben található tequila és gin is ( antialkoholistáknak nem ajánlott...). Változatos, minden igényt kielégítő, nagyon fontos könyvet írt Bernáth Erik, elsősorban azoknak ajánljuk, akik rendszeresen adnak fogadást, hívnak meg házukba fontos embereket, de minden szakács- és pincértanuló számára is nagyon hasznos olvasmány. Utóbbiak számára akár kötelező szakirodalommá is tenném.

Presztízs Kiadó, 1991.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása