Alice Munro:Egy jóravaló nő szerelme

 Alice Munro Nobel-díjas kanadai író Egy jóravaló nő szerelme c.kónyvében nyolc kitűnő történettel örvendezteti meg Olvasóit. A történetek "közös nevezője" a hazugság-motívum:a szereplők ilyen vagy olyan okokból,de hazudnak önmaguknak.

Egy jóravaló nő szerelme. D.M.Willens optikus autójában hal meg. Az autót kisfiúk csapata találja meg a kisvároshoz közeli tóban. Megismerhetjük a srácok családi körülményeit,életmódjukat,a tipikus amerikai kisvárosi életet. A történet második része Enidről szól,aki idős betegek otthoni ápolásából tartja fenn magát. Egyik nap betege különös vallomást tesz.

Jakarta. Az 1970-es évek hippimozgalma tombol. Megismerkedünk a fiatal,helyüket kereső Kenttel,Sonjeval,Kathtel. Pár évtized múlva,már idősen,Kent és Sonje találkozik. A nő elmondja,hogy szerelme Indonéziában,Jakartában halt meg. A mű a hippikorszakot követő csalódásról,kiábrándultságról szól. 

A Cortes-sziget c.elbeszélés narrátora egy fiatal nő,aki lelki zsarnok főbérlőt fog ki. Az idős hölgy beleszól a mosásba,az öltözkődésbe,hősünk munkavállalásába. Aztán egy napon már az ifjú hölgynek kell szórakoztatnia a főbérlő agyvérzéses férjét is,aki hátborzongató újságkivágásokat mutogat neki.

Óvd az aratókat!Egy fiatal anya hétéves kisfiával ufósat játszik. Időről időre kinéznek egy kocsit és úgymond követni kezdik,persze csak forgalomban. Egyszer azonban túlzásba viszik a játékot,betévednek egy züllött házba,züllött emberek közé. Vajon az itt átélt élmények maradandó hatással lesznek a gyerekekre?

A gyerekek maradnak c.novella főhősnője egy amatőr színjátszócsoporthoz csatlakozik. A rendező beleszeret,hősnőnk pedig,Nora és Anna Karenina példáján felbuzdulva,elhagyja férjét. Vajon bejön a számítása,megtalálja a boldogságot?

A bűzlik a pénztől c.történet egy 14 éves kamaszlány szempontjából meséli el egy válás történetét. Szülei különköltöznek,a  lánynak hirtelen két családja lesz. A mű igencsak tragikusan ér véget. 

A változás előtt c.elbeszélés egy elmondhatatlan történetet ír le. Egy ambíciózus fiatal lány hosszú idő után felkeresi apját,aki beteg. Miközben mesél az életéről,az iskoláról meg a terveiről,apja agyvérzést kap,belehal. Különös,hogy semmilyen vagyontárgy,sem végrendelet nem marad utána. 

A könyvet az Anyám álma c.elbeszélés zárja. Egy,az anyja hasában lévő,majd világra születő magzat szemszőgéből meséli el a terhesség és az első hetek történetét. Az anya testvére kisajátítja a csecsemőt,ám egy hétvégére el kell utazniuk. Az anya egyedül marad a gyerekkel. És akkor egy takaró balesetet okoz-vagy nem?

Alice Munro történetei kemények. Azoknak az Olvasóknak ajánljuk őket,akik szeretik és méltányolják az életet. Mindenestül.

Park Könyvkiadó,2018,ford.Mesterházi Mónika

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása