Bába Iván-Gyurcsík Iván-Kiss Gy.Csaba:Közép-Európa magyar szemmel

 A Bába Iván-Gyurcsík Iván-Kiss Gy.Csaba szerzőtriász könyve tulajdonképpen válasz egy sokkal korábban,teljesen más történelmi pillanatban keletkezett könyvre. 1986-ban két osztrák szerző,Emil Brix és Erhard Busek megjelentetett egy Projekt Mitteleuropa című könyvet,melyben szinte profetikus előrelátással felvázolták a térség elkövetkező évtizedének történetét. Megírták,hogy felbomlik a Szovjetunió,hogy véget ér a hidegháború,s hogy Közép-Európa országai betagozódnak a nyugati integrációs szervezetekbe. Ez mind bekövetkezett.

Csakhogy minden országban másképp. Bába Iván és szerzőtársai éppen azért írták meg a Közép-Európa magyar szemmel c.művet,hogy rámutassanak:a demokratizálódás és intézményes integráció számtalan egyedi jegyet meghagyott az itt élő nemzetek életén,történelmi fejlődésén,kultúráján.Rámutatnak,hogy a nemzet nem a nacionalizusnak,mint politikai eszmének "alkotása",hanem komoly történelmi múlttal,szimbólumrendszerrel,nyelvvel,gazdasági környezettel rendelkező egység. Minden itt élő nemzet saját kultúráját építette fel,de azért vannak közös mozzanatok. Amint az elemzés rámutat,több itt élő nép történeti emlékezetében fordul elő a honfoglalás-motívum,amely viszont ószövetségi eredetű.Több itt élő nép közös hőse Hunyadi János,a nagy törökverő. 

Az 1945 utáni történelmi traumákat is másképpen dolgozták fel Közép-Európa nemzetei. Amint e könyvből is kiderül,teljesen más ívet futott be Csehszlovákia,vagy éppen az NDK,mint Magyarország,vagy éppen Románia. A rendszerváltások is másképpen zajlottak:Magyarország a reformfolyamatok élén járt,míg az NDK legfőbb vezetőjét,Erich Honeckert éppen Gorbacsov figyelmeztette,hogy aki kimarad,lemarad. A nemzetközi szervezetekhez való csatlakozás is eltérő hatásokat eredményezett.

A Közép-Európa magyar szemmel című könyv legfőbb tanulsága,hogy nem szabad a a régió nenzeteit és kultúráját összemosni. Leginkább a Nyugatnak kellene ezt megértenie. Vajon hány nyugat-európai vagy amerikai politikus,befektető olvassa Bába Iván és munkatársai könyvét?Nem sok. Pedig nekik kellene leginkább.

Merthogy a könyv kitűnő. Ajánljuk minden tanárnak,diáknak,kutatónak,gazdasági szakembernek. 

Felsőfokú Tanulmányok Intézete (iASK) Kőszeg,2020.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása