William Davis:Búza nélkül

 A világon sokféle diéta létezik:zsírszegény,zsírmentes,cukormentes,húsmentes stb. William Davis:Búza nélkül című könyve azt bizonyítja be,hogy az elhízásnak,a cukorbetegségnek,a zsírmájnak és egyéb,a 21.század emberét alaposan meggyötrő problémának az oka nem más,mint a búza. 

Alapvetően nincs gond a búzával-hangsúlyozza Davis-,csakhogy az elmúlt évtizedekben olyan genetikai módosításokat végeztek a növényen,amelyek növelték a terméshozamot (és ezzel nagyrészt megszüntették a harmadik világban az éhínséget),ugyanakkor az emberi egészségre hosszútávon ártalmasaknak bizonyultak. Ezeket az emberre gyakorolt hatásokat viszont sokáig nem vizsgálta senki. Másik nagy problémát abban látja a Szerző,hogy az amerikai lakosság túl sok búzát eszik. A legtöbb nassolnivalóban,desszertben,sörben,panírozott ételben bizony található búza. S legyen bár az a búza teljes kiőrlésű,akkor is árt az egészségnek.

Megtudhatjuk a könyvből,miért ártalmas a sok gluténfogyasztás. Képet kapunk arról,miként növeli a cukorbetegség kockázatát,hogyan hat az emésztőrendszerre,a vékonybélre,a vastagbélre. Számomra a legmegdöbbentőbb a búza idegrendszerre gyakorolt hatásáról szóló fejezet. Davis szerint a búza elősegíti a skizofrénia kialakítását,illetve nagyban rontja ezen betegek állapotát. Szerző gyakorló orvos,saját praxisából hoz eseteket,amikor is a búza elhagyása megszüntetett reumatikus betegségeket,bőrproblémákat,idegrendszeri zavarokat. A Búza nélkül című könyv érvelése,stílusa meggyőzőnek tűnik,ugyanakkor tisztában vagyok azzal,hogy az orvostudomány sokszínű,más kitűnő orvosok valószínűleg egészen másképpen vélekednek bizonyos kérdésekről.

Egy biztos:csökkenteni kell a gabonafogyasztást,és többet kell mozogni. A könyv végén részletes táplálkozási útmutató található,receptekkel. Itt aztán kiderül,hogy beborul:Davis szerint nemcsak a búzát,de a burgonyát és a rizset is el kell hagyni. Ez utóbbi,szerény véleményem szerint,Magyarországon szinte kivitelezhetetlen. Ugyanakkor a receptek nagyon jók,különösen tetszik a parmezánban kirántott sertészelet,az almás diókenyér és a tökös muffin,utóbbi persze búza nélkül. A könyvet pedig mindenkinek ajánljuk,aki szokott enni,mert sok hasznos információt tartalmaz arról az ételről,amelyről korábban azt hittük,hogy a legjobb barátunk. 

Bookline,2014.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása